Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport Ontwikkeling wedstrijdsport

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

feed-image RSS feed

Ontwikkeling wedstrijdsport

De afgelopen jaren mist Nederland de aansluiting met de Europese ultratop. Na de jaren ’90 met enkele uitstekende prestaties van Nederlandse lopers, hebben we het in de jaren van deze eeuw moeten doen met incidentele lichtpuntjes. Najaar 2008 zijn er in Nederland slechts een handvol lopers/loopsters die aan de B- en C-limiet op de 100 km of 24 uur voldoen.


Met de werkgroep hopen we een begin te maken van een structuur waardoor huidige lopers zich kunnen verbeteren en het voor nieuwe lopers aantrekkelijker wordt een ultraloopafstand te proberen. Concreet betekent dit:  • In 2009 worden er twee trainings- en/of overlegbijeenkomsten gehouden voor lopers die een limiet hebben gelopen of willen gaan lopen. De data worden in januari bekend gemaakt.


  • Lopers zullen gewezen worden op de mogelijkheden in de regio’s, waar echte sportbeoefening plaatsvindt via samen lopen, naar wedstrijden gaan, uitwisseling van ideeën en kennis.Bödefeld, Husum en Steenbergen Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Mark de Boer   
zondag 11 mei 2014 19:43

Op drie plaatsen werden dit weekend mooie loopprestaties neergezet door de Nederlandse (sub-) toplopers. In Steenbergen was dit weekend het Nationaal Kampioenschap 24 uur, in Bödefeld liep een afvaardiging van Nederland mee in de International Talent Challenge (ITC) en in Husum stond Jeroen Renes aan de start voor zijn honderd kilometer. En op alle drie de wedstrijden werden mooie prestaties neergezet. 

 

In chronologische volgorde een korte impressie van de drie wedstrijden. 

 

De ITC is een nieuwe serie wedstrijden om de betere atleten te stimuleren door een competitie op niveau aan te bieden. Het concept staat nog wat in de kinderschoenen en loopt nog niet helemaal zoals gewenst maar vanuit het Ultraplatform hebben we een representatief team kunnen sturen, bestaande uit Janna Brand, Susan van Duijl, Jeroen Machielsen, Raymon van den Berg, Vincent Langendam, Jan Muller, Ronnie Duinkerken en Pascal van Norden. Laurens Groenendijk begeleidde vanuit het UP het team. Deze ITC wedstrijd was een trail van 67 km met 1600 hoogtemeters, in de bossen bij Bödefeld. Van te voren wisten we dat het niet een heel selectief parcours zou zijn. Jammer voor de meer technische traillopers maar de mannen met snelheid moesten op dit parcours wel uit de voeten kunnen. 

Pascal van Norden werd met een derde plek, zes minuten achter de winnaar Mirco Berner (20 jaar), de beste Nederlander. Bij de dames was Susan van Duijl derde. De uitslagen staan onderaan dit bericht.

 

Vlak nadat de uitslag van de ITC bekend werd kwam er een enthousiast telefoontje van Jan-Albert Lantink uit Husum, Jeroen Renes had tijdens het Duitse NK 100 km 7.54.10 gelopen. Een prachtige prestatie op een lastig rondje met veel wind en een dijkje. Een ronde van vijf kilometer welke dus twintig keer afgelegd moest worden. De sub-acht uur tijd is goed voor een C-limiet voor de komende WK 100 km. 

 

Zes minuten na de finish van Jeroen Renes startte in Steenbergen het Nationaal Kampioenschap 24 uur. Zoals vaak werd er in de eerste uren hard gelopen. Maar een 24 uur is wedstrijd om met een regelmatig tempo te lopen. Twaalf kilometer per uur geeft een eindafstand van 288 km, en met alle respect, lopers die dat kunnen zijn erg zeldzaam. Andy Roodenburg kent die theorie maar al te goed. Hij had zich voorgenomen om die fout niet meer te maken en startte met een tempo van 10 km / u, om te eindigen en te winnen met 230,177 km! De elfde prestatie ooit in Nederland en de zesde man die 230+ achter zijn naam heeft staan. Tweede werd Wim Douw, die lang het spoor van Andy kon volgen en met 221,929 km zijn persoonlijke bestprestatie met 15 km wist te verbreken. Peter de Krijger debuteerde met 201,846 km. Andy en Wim hebben de B-limiet in de pocket, het mooie debuut van Peter wordt beloond met een C-limiet.

Bij de dames was het de Francaise Allison Agostini die met 206,761 km won, voor Jannet Lange (190,130 km) en Katie Unoki, een Japanse uit Leiden (182,131 km). Tweede Nederlandse werd Linda Voets met 171,246 km.

In dit "post-wk" jaar stond er weer een solide organisatie in Steenbergen. De deelname van internationale toplopers viel helaas tegen, maar de grootste spelbreker dit jaar was het weer, veel regen en een harde wind zorgde ervoor dat veel lopers ondermaats presteerden of uitstapten. De prestaties van Andy, im, Peter, Linda en Jannet waren daarom des te bijzonder.

 

Uitslagen: 

http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2014/may/10/steenbergen/24Overall.html

 

 

Uitslag 67 km Bödefeld International Talent Challenge 

1. Mirco Berner 4.42.05
2. Thomas Klingenberger 4.46.28
3. PASCAL VAN NORDEN 4.48.50

5. RONNIE DUINKERKEN 5.14.17
7. JAN MULLER 5.21.36
8. VINCENT LANGENDAM 5.26.10
9. RAYMON VAN DEN BERG 5.27.15
10. JEROEN MACHIELSEN 5.29.03

Dames
1. Astrid Staubach 5.43.06
2. Kim Dania Schierhorn 6.00.00
3. SUSAN VAN DUIJL 6.11.45
5. JANNA BRAND 6.35.41

 

Verslag Ronnie Duinkerken op DRR: 

http://www.dutchroadrunners.nl/profiles/blogs/hollen-en-laufen-bij-de-hollenlauf

 
De beleving van Vera Pauw Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Mark de Boer   
zondag 04 mei 2014 19:48

"Als je het voor jezelf niet belangrijk vindt, doe het dan niet voor jezelf, maar voor de vrouwensport."

 

Tijdens de recordrace van Mildred Haans fietste Vera Pauw mee als begeleidster. Het is altijd interessant om de beleving van een topcoach te lezen. Vera Pauw heeft haar sporen als coach meer dan verdiend in het voetballen, onder andere als bondscoach van het Nederlands dameselftal.

Lees meer...
 
Steenbergen 6 en 24 uur open en Ultraplatform Nationaal Kampioenschap 24 uur Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Redactie   
zondag 27 april 2014 16:53
Lees meer...
 
Nationaal Kampioenschap 24 uur in Steenbergen op 10-11 Mei Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
donderdag 09 januari 2014 06:25

In 1995 werd in Apeldoorn het eerste Nederlands Kampioenschap 24 uur gehouden met Wim Bart Knol als eerste Nederlands Kampioen. In 2012/2013 nam de Atletiekunie het besluit om het Nederlands Kampioenschap 24 uur te schrappen. Wilma Dierx en Jeroen Renes waren in Steenbergen in 2013 de laatste Nederlandse Kampioenen. Na 19 jaar kwam er een einde aan een voor het Nederlandse ultralopen belangrijk kampioenschap.

Voor de organisatie van de 24 uur van Steenbergen betekent het wegvallen van het predicaat Nederlands Kampioenschap dat het moeilijk zal worden om de wedstrijd organisatorisch en financieel rond te krijgen. Op termijn zou dit het einde kunnen betekenen van de 24 uur in Steenbergen. Juist in deze periode dat er goede prestaties worden neergezet op de 24 uur is het belangrijk dat er een 24 uur op de weg wordt georganiseerd in Nederland. Dat was de reden dat het bestuur van Ultraplatform samen met de organisatie van de 24 uur van Steenbergen de mogelijkheden heeft verkend heeft voor een officieus Nederlands Kampioenschap onder auspiciën van Ultraplatform. Het zou een kampioenschap moeten worden naar het voorbeeld van de Deutsche Ultramarathon Verein, die het DUV DM 24 uur organiseert.

Na een constructief overleg met de Atletiekunie hebben we als Ultraplatform van de Atletiekunie toestemming gekregen om een officieus kampioenschap te organiseren, onder de naam Nationaal Kampioenschap 24 uur. We zijn blij met deze toezegging, daar spreekt vertrouwen uit. De titel van Nederlands Kampioenschap mag alleen gebruikt worden door de Atletiekunie. We beseffen ons dat de waarde van dit Nationale Kampioenschap niet dezelfde is als die van een officieel Nederlands Kampioenschap. Maar… , als ultraloopgemeenschap hebben we daar zelf invloed op. We kunnen er samen een goed kampioenschap van maken.

Het Nationaal Kampioenschap 24 uur krijgt in grote lijnen dezelfde regels als voorheen bij het Nederlands Kampioenschap. Er zijn wat verschillen. Om mee te mogen doen aan het Nationaal Kampioenschap 24 uur hoeven deelnemers geen wedstrijdlicentie van de Atletiekunie te hebben, de enige eis is dat ze de Nederlandse nationaliteit hebben. Om het kampioenschap door te laten gaan moeten er minimaal 3 mannen /3 vrouwen starten. Om voor een medaille in aanmerking te komen is er een minimum afstand van 180 / 160 km vereist. Het kampioenschap wordt op de weg gelopen.

Henri Thunnissen zal namens Ultraplatform bij het Nationaal Kampioenschap 24 uur aanwezig zijn om de organisatie te ondersteunen en te controleren of alles volgens de regels verloopt. Het Nationaal Kampioenschap 24 uur is niet exclusief verbonden aan Steenbergen. Gezien de 24 uur van Steenbergen op dit moment de enige 24 uur is die op de weg wordt gelopen, zal de organisatie van Steenbergen voor de periode 2014-17 het Nationaal Kampioenschap 24 uur mogen organiseren.

Wij hopen dat de nieuwe opzet van dit Nationaal Kampioenschap 24 uur aanslaat bij de Nederlandse lopers  en loopsters en we er op 10-11 mei samen iets moois van kunnen maken.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 11