Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport Nationale selectie WK trail 2017 en WK 2018

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

WK trail 2017 en WK 2018 Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag 14 juli 2017 19:14

Het WK trail was dit jaar in het Italiaanse Badia Prataglia over een parcours van 49 km met 2800 hm+. Het eerste deel van het parcours bleek niet al te lastig, waardoor het tempo in het begin erg hoog lag. Gecombineerd met de stijgende temperaturen en het wat meer technische vervolg, kregen veel deelnemers het in het tweede deel zwaar. Een aantal lopers/loopsters die hun wedstrijd goed indeelden konden nog opschuiven.  Luis Alberto Hernando won bij de mannen en Adeline Roche bij de vrouwen.

Ragna Debats die bij het WK trail van 2016 3e werd, liep de hele wedstrijd met het zicht op een podiumplaats. Dat lukte helaas niet, de ondankbare 4e plaats was haar deel. Maar in zo’n sterk deelnemersveld een prestatie van formaat. Kim Mulder was herstellende van een enkelblessure en Leonie Ton viel lelijk. Kim en Leonie eindigden daardoor wat verder achterin het klassement dan normaal met een 54e en 70e plek. Het Nederlandse vrouwenteam werd 11e . Karin Sloove werd 84e en Mirthe Overkamp 90e . Maartje Bastings kon vanwege een blessure niet meedoen.

Bij de mannen was het Zac Freudenburg die met een 46e plek de beste Nederlander werd. Tim Pleijte kreeg in het tweede deel problemen en zag ook Peter van der Zon nog voorbijkomen. Peter werd 58e en Tim 63e . Het Nederlandse mannenteam werd 15e op 17 minuten van de top-tien. Voor het eerst bij een WK trail haalde het mannenteam niet die felbegeerde top-tien plaats. Kopman Huub van Noorden die vanwege privé omstandigheden niet meeliep werd gemist! Geordie Klein werd 96e en Dominique Pankow 98e. Erwin Adan viel uit.

Laurens Groenendijk (coördinator trail), Bart van Driel, Monique Derksen, Guy Otten en Pere Orell Bove zorgden voor de begeleiding van het team. Mede dankzij de 4e plek van Ragna Debats heeft Nederland zich ook bij dit WK trail weer goed laten zien. Op naar een volgend WK trail!

 

Kwalificatieprocedure WK trail 2018

In 2018 wordt er in Spanje het volgende WK trail georganiseerd, op 12 mei bij de Penyagolosa trail. Net als in de afgelopen jaren kan je je voor dit WK kwalificeren. Het WK parcours van 2018 zal rond de 80 km lang zijn met ca. 5000 hoogtemeters.

Omdat dit WK vroeg in het seizoen valt, wordt er gekozen voor een wat afwijkende kwalificatieprocedure in vergelijking met de voorgaande 2 jaren. Procedure Er zal een team worden afgevaardigd, bestaande uit maximaal 6 heren en 6 dames.

Het team komt als volgt tot stand:

1. De beste Nederlandse geklasseerden bij het afgelopen WK in Portugal, zijn direct gekwalificeerd voor deelname. Dit zijn Zac Freudenburg (46e heer) en Ragna Debats (4e dame).

2. Er is 1 kwalificatie trail vastgesteld, te weten de Ultratrail Lago d’Orta (UTLO) over een afstand van 82 km met 5400 D+ op 21 oktober 2017 waar het op de volgende manier(en) mogelijk is een kwalificatie plek te bemachtigen:

Er zijn 1, 2 of 3 kwalificatie plekken te verdienen:

Bij 4 t/m 7* Nederlandse inschrijvingen: 1 plek

Bij 8 t/m 11*: 2 plekken

Bij 12* of meer: 3 plekken

* het aantal geldt zowel voor de heren als de dames, niet het totaal van dames en heren samen

Daarnaast dient jouw trail CV in 2016 en 2017 minimaal 4 ultratrails te bevatten van 50 km of langer met 2.000 D+ of meer (per trail). Eén van de vier dient WK parcours overeenkomstig te zijn (op afstand en hoogtemeters per kilometer).

3. De overgebleven plaatsen (maximaal 6 mannen en 6 vrouwen) zullen door aanwijzing worden ingevuld. Hierbij kan naast resultaten in de kwalificatiewedstrijd (niet direct geplaatst) er naar andere wedstrijden worden gekeken in de periode 1 januari 2016 tot 30 oktober 2017.

Er kan voor alle duidelijkheid gekozen worden om met een kleiner team af te reizen richting Spanje. Na de kwalificatie trail zal het volledige team officieel bekend worden gemaakt, uiterlijk op 5 november 2017. Bij kwalificatie zal er overleg zijn met de coördinator over de voorbereidingsperiode m.b.t training en wedstrijden die eventueel gekozen worden in het traject richting het WK.

Henri Thunnissen (verslag WK 2017)

Laurens Groenendijk (kwalificatieprocedure WK 2018)