Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport Nationale selectie IAU WK trail - Badia Prataglia (Italië)

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

IAU WK trail - Badia Prataglia (Italië) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
zaterdag 01 april 2017 20:22

Het IAU WK trail wordt op 10 juni georganiseerd in de omgeving van het Italiaanse Badia Prataglia en kent de mooie naam Trail Sacred Forest. De afstand is 49 km met 2700 hm+. De ITRA maakt beoordelingen voor trailwedstrijden en kende de wedstrijd 7 punten toe voor het onderdeel Mountain Level. Dat cijfer is gebaseerd op gegevens als het aantal hm+ per kilometer, de hellingspercentages en de lengte van de langste klim. Het parcours van het afgelopen IAU WK trail kreeg ook 7 punten en bleek in de praktijk een uitdagend parcours te zijn. De deelnemers aan het WK trail van dit jaar krijgen dus een korte maar pittige trail voorgeschoteld.

Voor dat WK trail werd een selectieprocedure vastgesteld, zie http://www.ultraplatform.nl/ultralopen-als-wedstrijdsport/nationale-selectie/601-kwalificatie-eisen-wk-trail-2017.html In het kort: de beste NL man en vrouw van het afgelopen WK trail zijn automatisch geselecteerd. Er waren 2 selectiewedstrijden, de Trail du Petit Ballon (52 km en 2300 hm+) en de Trail des Cretes de Spa (57 km met 2100 hm+) waar per wedstrijd de 2 beste NL vrouwen en mannen zeker waren van een WK ticket. Voor zowel de mannen als de vrouwen was er nog een aanwijsplek beschikbaar.

De Trail du Petit Ballon was op 19 maart. Het is een trail met een sterk, internationaal deelnemersveld van ruim 1000 mannen en vrouwen. De strijd om de WK-tickets was zowel bij de mannen als de vrouwen spannend. Bij de mannen ging het tussen Peter van der Zon, Erwin Adan, Diederick Calkoen en Ruud Kappert. Erwin werd 6e overall en eerste Nederlander gevolgd door Peter van der Zon die overall 8e werd. Diederick Calkoen (11e)en Ruud Kappert  (12e ) eindigden ook vooraan.  Bij de vrouwen ging de strijd tussen Maartje Bastings, Karin Sloove en Rianne Guichelaar met kort daarachter Mirthe Overkamp en Janne Geurts. Het was Maartje Bastings die als 7e finishte, één plaatsje voor Karin Sloove. Mirthe Overkamp werd dankzij een goed slot 12e, Rianne Guichelaar 17e en Janne Geurts 19e.

De Trail des Cretes de Spa was op 25 maart. Er stond voor Benelux begrippen een sterk deelnemersveld aan de start, vooral bij de mannen. Irene Kinnegim ontbrak omdat ze zwanger is. Daardoor was de strijd om de WK-tickets bij de vrouwen niet echt spannend. Leonie Ton nam de kop in de wedstrijd en won zonder problemen de wedstrijd overall. Voor Kim Mulder was de Trail des Cretes de Spa de eerste langere wedstrijd na het WK 100 km in Spanje. Ze begon niet helemaal fit aan de wedstrijd maar zette door en pakte het tweede WK ticket met overall een 3e plek. Charissa Koetsier werd 6e overall en derde Nederlandse. De strijd om de WK tickets was lang spannend en ging tussen Zac Freudenburg, Geordie Klein en Dominque Pankow. Geordie werd met zijn 4e plek overall eerste Nederlander vlak voor Zac Freudenburg die 5e werd. Dominque Pankow werd 10e en Jeroen Machielsen 13e.

De aanwijsplekken werden aan Tim Pleijte en Mirthe Overkamp toegekend.

Daarmee bestaan de ploegen uit:

Vrouwen: Maartje Bastings, Ragna Debats, Kim Mulder, Mirthe Overkamp, Karin Sloove en Leonie Ton.

Mannen: Erwin Adan, Zac Freudenburg, Geordie Klein, Huub van Noorden, Tim Pleijte en Peter van der Zon.

Begeleiding: Laurens Groenendijk (teamleider), Bart van Driel, Monique Derksen (fysiotherapeut), Guy Otten en Pere Aurell Bove.

Er staat daarmee zowel een goede mannen- als vrouwenploeg  met veel nieuwe namen aan de start. Met opvallend veel Zeeuwen in de ploeg. De inzet is om weer een succesvol WK trail te lopen. De afgelopen 4 WK trails heeft de Nederlandse ploeg zich laten zien, met als hoogtepunt de 3e plek van Ragna Debats afgelopen jaar in Geres.