Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport Nationale selectie WK 50 km niet in Doha, mogelijk wel in China

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

WK 50 km niet in Doha, mogelijk wel in China Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
zaterdag 01 april 2017 20:21

Op de website van de IAU stond de mededeling dat het WK 50 km in Doha dit jaar niet doorgaat. De IAU is nu in gesprek met een organisatie in China. China is een ultraloopland in opkomst. De IAU heeft in 2016 al contacten gelegd in China. China is een ultraloopland in opkomst, er is ambitie en geld. Afgelopen jaar waren er een aantal Chinese wedstrijdorganisaties die lopers van buiten China uitnodigden tegen betaling van vliegticket en overnachtingen volpension. De kans dat China de organisatie van het WK 50 km van Doha overneemt lijkt reëel. De IAU hoopt binnenkort duidelijkheid te kunnen geven. De verwachting is dat het een datum in november wordt.

De kwalificatie-eis voor het WK is een tijd op de 50 km van < 3.50 bij de vrouwen en < 3.20 bij de mannen. Omdat het WK 50 km bedoeld is om de betere marathon lopers- en loopsters voor het ultralopen te interesseren, kunnen ook marathon lopers- en loopsters in aanmerking komen. De kwalificatie-eis is een tijd van < 2.50 bij de vrouwen en < 2.30 bij de mannen. De prestatie moet in de periode 2016-2017 zijn gelopen, bij voorkeur in een wedstrijd met een IAU/IAAF-label.  Er is bij uitzondering 1 aanwijsplek beschikbaar als daarmee een sterke ploeg kan worden samengesteld. Die aanwijsplek is op basis van een goede prestatie in een korte ultraloop wedstrijd of een goede prestatie op de 50 km die buiten de periode van 2015-2016 valt. Het bestuur van Ultraplatform beslist over deze aanwijsplek. De kwalificatie-periode loopt tot en met 10 september 2017.

Bij de mannen hebben Iwan Kamminga (3.08.19, Gieten 2016), Ton Verbaandert (3.12.40, Winschoten 2016) en Harm Sengers (2.19.48 marathon Eindhoven 2016) voldaan aan de kwalificatie-eis. Bij de vrouwen heeft Leonie Ton (55 km in 4.05.57 Hamme 2017) voldaan aan de kwalificatie-eis. Door een fout van de organisatie heeft Leonie 5 km verder gelopen dan de officiële 50 km. Op  50 km kwam Leonie ruim binnen de kwalificatie-eis van < 3.50 door.

Lopers/loopsters die aan de kwalificatie-eisen hebben voldaan worden te zijner tijd benaderd door Henri Thunnissen, coördinator van de 50 km. Lopers/loopsters zijn niet automatisch geselecteerd. Dat hangt af van hun wedstrijdplanning en vormbehoud. Daarover moeten met Henri Thunnissen afspraken gemaakt worden.

Henri Thunnissen is coördinator voor de 50 km. Het e-mail adres van Henri is: thun007(at)home.nl

Ultraplatform krijgt geen financiële ondersteuning van de Atletiekunie. Dat betekent dat lopers/loopsters die worden uitgezonden naar kampioenschappen een eigen financiële bijdrage hebben. Maximaal 2 mannen en 2 vrouwen krijgen 3-5 overnachtingen full board vergoed. Van de plaatselijke organisatie ontvangen wij een reiskostenvergoeding.  Die reiskostenvergoeding gebruiken we om de overnachtingen voor de andere lopers/loopsters en begeleiders te betalen. Zo proberen we om de kosten zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Binnen de mogelijkheden die Ultraplatform heeft zal er begeleiding meegaan om de lopers/loopsters te ondersteunen.