Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport Nationale selectie IAU WK Trail

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

IAU WK Trail Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
zondag 30 oktober 2016 20:05

Het IAU WK trail ging zaterdag van start in het Portugese Ria Caldo met 234 deelnemers uit 37 landen. Het deelnemersveld was net als bij het vorige WK het deelnemersveld van een erg hoog niveau, zowel in de top maar als in de breedte. Zo moet het natuurlijk ook zijn bij een WK. Er stond een WK trail waardig parcours van 85 km met ca. 5000 klimmeters voor de boeg. In de praktijk bleek het op de eerste 15 km een lastig parcours met de nodige technische passages. Het was zaterdag een warme dag, wat het nog weer zwaarder maakte.

Ragna Debats liep in het begin op de vijfde plaats, schoof een plekje op en toen Emilie Forsberg op 33 km uitviel lag zij op de derde plaats. Het gat met de vrouwen achter haar groeide langzaam. Het verschil met Caroline Chaverot en Azara Garcia Salmones bleef klein wat de strijd tot aan het einde spannend hield. Het was Caroline Chaverot die won in een tijd van 9.39.39 voor Azara Garcia Salmones in 9.45.01. Ragna Debats werd derde in 9.47.37. Een historisch moment voor het Nederlandse ultralopen: De eerste medaille bij een WK trail en de eerste medaille voor een vrouw bij een WK. En pas de tweede medaille in totaal na de zilveren medaille van Bruno Joppen bij het WK 100 km in Parijs.

Ragna Debats komt uit Nijmegen. Ze woont nu in Spanje waar ze de bergsport ontdekte. Na wat lokale wedstrijden werd zij opgenomen in het Catalaanse team en ze neemt sinds enige jaren deel aan internationale wedstrijden. Op de kortere afstanden en bij het skyrunning hoort ze tot de wereldtop. Ze heeft met haar derde plaats bij het IAU WK trail laten zien dat zij nu ook bij de langere trails tot de wereldtop hoort. Susan van Duijl werd tweede Nederlandse in 13.07.07 voor Janne Geurts in 13.38.29. Marjolein Bil viel uit. Het Nederlandse vrouwenteam werd 9e in het landenklassement waar 24 landen aan meededen, waarvan er 16 geklasseerd werden waarvoor 3 finishers nodig zijn. Frankrijk won het landenklassement voor Spanje en Groot-Brittanniƫ.

Luis Hernando Alzago die eerder dit jaar Wereldkampioen werd bij het Skyrunning, werd Wereldkampioen in een sterke tijd van 8.20.26 voor Nicolas Martin in 8.30.05 en Sylvain Court, de kampioen van 2015, in 8.30.39. Van de Nederlandse mannen was Huub van Noorden net als vorig jaar het snelst. Huub had wat last van misselijkheid, maar hij overwon zijn problemen en eindigde als nr. 22 in 9.33.19. Tim Pleijte werd tweede Nederlander in 10.07.20. Pascal van Norden maakte het door een sterk laatste deel nog spannend wie er derde Nederlander zou worden. Peter van der Zon bleef Pascal nipt voor, 10.37.12 om 10.40.39. Dominique Pankow finishte in 11.16.43 en Arjan van Binsbergen in 13.24.09. De Nederlandse mannenploeg werd 10e in het landenklassement waar 28 landen aan meededen, waarvan er 24 geklasseerd werden. Frankrijk werd eerste voor Spanje en verrassend Duitsland.

De link naar de uitslagenlijst is: https://s3.lap2go.com/events/2016/trail-world-championships/Results_TrailWorldChampionships2016.pdf

Het was vanuit Nederlands oogpunt een goed IAU WK trail. Laurens Groenendijk (coƶrdinator), Alke Staal, Bart van Driel en Monique Derksen waren mee als begeleider. Volgend jaar is het IAU WK trail op 10 juni in het Italiaanse Bada Prataglia. Voor 2018 is er nog geen datum, maar wel een plek bekend. Het WK wordt aan de trails in het Spaanse Penyagolosa gekoppeld.