Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport Nationale selectie

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

feed-image RSS feed

Nationale selectie
WK trail 2017 en WK 2018 Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag 14 juli 2017 19:14

Het WK trail was dit jaar in het Italiaanse Badia Prataglia over een parcours van 49 km met 2800 hm+. Het eerste deel van het parcours bleek niet al te lastig, waardoor het tempo in het begin erg hoog lag. Gecombineerd met de stijgende temperaturen en het wat meer technische vervolg, kregen veel deelnemers het in het tweede deel zwaar. Een aantal lopers/loopsters die hun wedstrijd goed indeelden konden nog opschuiven.  Luis Alberto Hernando won bij de mannen en Adeline Roche bij de vrouwen.

Ragna Debats die bij het WK trail van 2016 3e werd, liep de hele wedstrijd met het zicht op een podiumplaats. Dat lukte helaas niet, de ondankbare 4e plaats was haar deel. Maar in zo’n sterk deelnemersveld een prestatie van formaat. Kim Mulder was herstellende van een enkelblessure en Leonie Ton viel lelijk. Kim en Leonie eindigden daardoor wat verder achterin het klassement dan normaal met een 54e en 70e plek. Het Nederlandse vrouwenteam werd 11e . Karin Sloove werd 84e en Mirthe Overkamp 90e . Maartje Bastings kon vanwege een blessure niet meedoen.

Bij de mannen was het Zac Freudenburg die met een 46e plek de beste Nederlander werd. Tim Pleijte kreeg in het tweede deel problemen en zag ook Peter van der Zon nog voorbijkomen. Peter werd 58e en Tim 63e . Het Nederlandse mannenteam werd 15e op 17 minuten van de top-tien. Voor het eerst bij een WK trail haalde het mannenteam niet die felbegeerde top-tien plaats. Kopman Huub van Noorden die vanwege privé omstandigheden niet meeliep werd gemist! Geordie Klein werd 96e en Dominique Pankow 98e. Erwin Adan viel uit.

Laurens Groenendijk (coördinator trail), Bart van Driel, Monique Derksen, Guy Otten en Pere Orell Bove zorgden voor de begeleiding van het team. Mede dankzij de 4e plek van Ragna Debats heeft Nederland zich ook bij dit WK trail weer goed laten zien. Op naar een volgend WK trail!

 

Kwalificatieprocedure WK trail 2018

In 2018 wordt er in Spanje het volgende WK trail georganiseerd, op 12 mei bij de Penyagolosa trail. Net als in de afgelopen jaren kan je je voor dit WK kwalificeren. Het WK parcours van 2018 zal rond de 80 km lang zijn met ca. 5000 hoogtemeters.

Omdat dit WK vroeg in het seizoen valt, wordt er gekozen voor een wat afwijkende kwalificatieprocedure in vergelijking met de voorgaande 2 jaren. Procedure Er zal een team worden afgevaardigd, bestaande uit maximaal 6 heren en 6 dames.

Het team komt als volgt tot stand:

1. De beste Nederlandse geklasseerden bij het afgelopen WK in Portugal, zijn direct gekwalificeerd voor deelname. Dit zijn Zac Freudenburg (46e heer) en Ragna Debats (4e dame).

2. Er is 1 kwalificatie trail vastgesteld, te weten de Ultratrail Lago d’Orta (UTLO) over een afstand van 82 km met 5400 D+ op 21 oktober 2017 waar het op de volgende manier(en) mogelijk is een kwalificatie plek te bemachtigen:

Er zijn 1, 2 of 3 kwalificatie plekken te verdienen:

Bij 4 t/m 7* Nederlandse inschrijvingen: 1 plek

Bij 8 t/m 11*: 2 plekken

Bij 12* of meer: 3 plekken

* het aantal geldt zowel voor de heren als de dames, niet het totaal van dames en heren samen

Daarnaast dient jouw trail CV in 2016 en 2017 minimaal 4 ultratrails te bevatten van 50 km of langer met 2.000 D+ of meer (per trail). Eén van de vier dient WK parcours overeenkomstig te zijn (op afstand en hoogtemeters per kilometer).

3. De overgebleven plaatsen (maximaal 6 mannen en 6 vrouwen) zullen door aanwijzing worden ingevuld. Hierbij kan naast resultaten in de kwalificatiewedstrijd (niet direct geplaatst) er naar andere wedstrijden worden gekeken in de periode 1 januari 2016 tot 30 oktober 2017.

Er kan voor alle duidelijkheid gekozen worden om met een kleiner team af te reizen richting Spanje. Na de kwalificatie trail zal het volledige team officieel bekend worden gemaakt, uiterlijk op 5 november 2017. Bij kwalificatie zal er overleg zijn met de coördinator over de voorbereidingsperiode m.b.t training en wedstrijden die eventueel gekozen worden in het traject richting het WK.

Henri Thunnissen (verslag WK 2017)

Laurens Groenendijk (kwalificatieprocedure WK 2018)

 
Invitatieloop 50 km op 30 september Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag 14 juli 2017 19:12

Er is dit jaar geen WK 50 km. In China is er wel een organisatie die de ambitie heeft om volgend jaar het WK 50 km te organiseren. Die wedstrijdorganisator organiseert nu een invitatieloop die voor de IAU als try out geldt voor een eventueel WK volgend jaar. De Nederlandse lopers en loopsters die hiervoor in aanmerking komen zijn al per mail benaderd. De opgave loopt via Ultraplatform. Hieronder de tekst op de website van de IAU.

Fuxian Lake Highland Ultramarathon 50K & 100K


Recently the IAU Federations were sent information on the Fuxian Lake 50K and 100k which will take place on September 30th 2017.

The LOC are welcoming international athletes to these events  and will pay for accommodation and meals for 100 qualified athletes for each race. Travel grants according to region will also be paid to 2 athletes per country by the LOC .  Federations have been encouraged to send in nominations by July 30th to the LOC.   This is not an IAU international championships - rather an opportunity for international racing and a test for possible future championships.The events do have IAU Bronze labels.

Hilary Walker

IAU General Secretary

 
Geen WK 50 km in 2017 Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
vrijdag 02 juni 2017 06:52

Het WK 50 km is in 2015 en 2016 in Doha, Qatar georganiseerd. Bij het eerste WK 50 km in 2015 haalde Harm Sengers een knappe 6e plaats. Volgens contract zou dit jaar het derde en voorlopig laatste WK 50 km in Doha worden gehouden. Helaas zag de plaatselijke organisatie in Doha ervan af om dat WK te organiseren.

De IAU is vervolgens meteen op zoek gegaan naar een organisatie die het WK 50 km zou willen overnemen. Die organisatie werd gevonden in China, een ultraloop land in opkomst. Het was een organisatie in Yuxi City in Zuid-West China. Helaas bleek de tijd te kort om het WK 50 km al dit jaar te organiseren. Er is dit jaar dus geen WK 50 km. De opzet is om het WK 50 km in 2018 in China te houden.

Om de lopers en loopsters toch een alternatief te bieden, wordt er dit jaar op 24 september een try-out gelopen op het parcours waar in 2018 waarschijnlijk het WK zal worden gelopen. Deze 50 km krijgt de opzet van een invitatie loop. Er zal door de organisatie een budget worden vrijgemaakt waaruit de reiskosten en hotelkosten kunnen worden betaald. De details daarover worden later bekendgemaakt.

De lopers en loopsters die zich voor het WK 50 km geplaatst hebben, zijn per mail op de hoogte gebracht.

 

Hieronder het artikel dat op de website van de IAU staat:

 

50km World Championships 2017

It is with regret we announce that we will not be hosting a 50km World Championships this year. 

We announced previously on our website that the 50km World Championships had been cancelled in Doha for 2017.  However we  had started working with a LOC in Yuxi City, China to assess the option of hosting the championships there this year.

We  worked hard on evaluating the organization and held discussions with the LOC, but time was not on our side to consolidate the arrangements for a global 50K championships this year.

Nevertheless, we have worked with the organizers in Yuxi City to provide a world stage for the athletes who have planned and trained  hard  in anticipation of a world championship the latter half of this year. The LOC are holding a race (Fuxian Lake Highland Ultramarathon) which will be used as a trial event for a potential multi-year world championships starting in 2018  and they will be extending invitations to runners to participate.

This will give athletes an opportunity to run on the course that might be used for the world championships next year. More information will be posted as it becomes available from the LOC. Race date is September 24th 2017.

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 
IAU WK trail - Badia Prataglia (Italië) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
zaterdag 01 april 2017 20:22

Het IAU WK trail wordt op 10 juni georganiseerd in de omgeving van het Italiaanse Badia Prataglia en kent de mooie naam Trail Sacred Forest. De afstand is 49 km met 2700 hm+. De ITRA maakt beoordelingen voor trailwedstrijden en kende de wedstrijd 7 punten toe voor het onderdeel Mountain Level. Dat cijfer is gebaseerd op gegevens als het aantal hm+ per kilometer, de hellingspercentages en de lengte van de langste klim. Het parcours van het afgelopen IAU WK trail kreeg ook 7 punten en bleek in de praktijk een uitdagend parcours te zijn. De deelnemers aan het WK trail van dit jaar krijgen dus een korte maar pittige trail voorgeschoteld.

Voor dat WK trail werd een selectieprocedure vastgesteld, zie http://www.ultraplatform.nl/ultralopen-als-wedstrijdsport/nationale-selectie/601-kwalificatie-eisen-wk-trail-2017.html In het kort: de beste NL man en vrouw van het afgelopen WK trail zijn automatisch geselecteerd. Er waren 2 selectiewedstrijden, de Trail du Petit Ballon (52 km en 2300 hm+) en de Trail des Cretes de Spa (57 km met 2100 hm+) waar per wedstrijd de 2 beste NL vrouwen en mannen zeker waren van een WK ticket. Voor zowel de mannen als de vrouwen was er nog een aanwijsplek beschikbaar.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 21