Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport Nationale selectie

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

feed-image RSS feed

Nationale selectie
Laatste nieuws IAU WK's 2016 - 2017 Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
vrijdag 19 februari 2016 10:38

De gegevens over de Wereldkampioenschappen 24 uur en trail van 2017 zijn recent door de IAU bekendgemaakt. Hieronder een opsomming van wat nu bekend is over de kampioenschappen in de komende jaren.

2016:

Het EK 24 uur wordt op 22-23 oktober in het Franse Albi georganiseerd. Albi ligt in Zuidoost Frankrijk op 50 km van Toulouse. In 2015 werd hier het Frans Kampioenschap 24 uur georganiseerd.

Op 29 oktober wordt in de omgeving van Geres in Noord-Portugal het WK trail georganiseerd. De bekende Portugese trailloper Carlos Sa is de organisator. Het parcours is 85 km lang met 4500 hm+.

Het WK 50 km wordt net als in 2015 en 2017 in Doha georganiseerd. Een datum voor 2016 is nog niet bekend. Het zal waarschijnlijk midden november-begin december worden als het in Doha relatief koel is.

De plaats en datum voor het WK 100 km is nog niet bekend. Hopelijk komt daar binnenkort duidelijkheid over. Het WK komt na de zomervakantie.

2017:

Het WK 24 wordt op 1-2 juli 2017 in het Noord-Ierse Belfast georganiseerd. De organisatie heeft al ervaring bij de organisatie van een 24 uur op de baan, een wedstrijd van niveau. Het WK wordt gezien het aantal deelnemers van rond de 300 op een andere locatie in Belfast georganiseerd. Het WK wordt gelopen in het Victoria Park op een vlak parcours van ruim anderhalve kilometer.

Het WK trail wordt in 2017 in het Italiaanse Badia Prataglia georganiseerd. De datum moet nog bepaald worden, normaliter wordt deze trail in september gelopen. Badia Prataglia ligt ten Oosten van Firenze in de Apennijnen in Midden-Italië. Het gebied waarin wordt gelopen is een natuurpark met veel bos en bergen van tot 1650 meter hoog. In 2016 wordt er een parcours van 85 km gelopen met 4400 hm+. Het parcours wat bij het WK van 2017 wordt gelopen kan hier van afwijken. Het is geen technisch parcours maar is met de vele hoogtemeters toch een uitdagend parcours.

Het WK 50 km wordt net als in 2015 en 2016 in Doha gelopen. Een datum is nog niet bekend, het zal een datum midden november-begin december worden.

2019:

Voor het WK 24 uur is een serieuze kandidaat met het Oostenrijkse Irdning. Er moeten echter nog een aantal zaken worden geregeld voordat het WK definitief aan Irdning zal worden toegewezen. Onder voorbehoud dus.

 
Selectieprocedure IAU WK Trail Portugal Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Laurens Groenendijk   
woensdag 16 december 2015 00:00

Beste ultratrailers,

Sinds vorige maand is bekend dat in 2016 het WK Ultratrail van de IAU (International Association of Ultrarunners) onder toezicht van de IAAF (International Association of Athletics Federations) op 29 oktober 2016 wordt gehouden in Geres in Portugal, in het Peneda-Geres National Park. De race zal gaan over een afstand van 85km met hierin 4.500 hoogtemeters.

Als we het promo filmpje mogen geloven, kunnen we ons verheugen op een race door een fraai natuurpark, gelopen in het middelgebergte over uitdagend terrein.

In tegenstelling tot de afgelopen jaren zal de selectie procedure voor de Nederlandse afvaardiging anders verlopen en niet alleen werken met aanwijsplekken.

Procedure

Er zal een team worden afgevaardigd, bestaande uit maximaal 6 heren en 4 dames. Het team komt als volgt tot stand:

 1. De beste Nederlandse geklasseerden bij het afgelopen WK in Annecy Frankrijk (gelopen over een vergelijkbaar parcours), zijn direct gekwalificeerd voor deelname. Dit zijn Huub van Noorden (22ste heer) en Susan van Duijl (49ste dame).
   
 2. Er zijn daarnaast 2 kwalificatie trails vastgesteld, waar per wedstrijd de 2 best geklasseerde Nederlandse heren en de beste Nederlandse dame zich plaatsten voor het WK in Portugal.

  De volgende races zullen dienen als kwalificatie trails:

  a.  Maxirace Annecy, 28 mei, 83 km / 5500 D+.
  b.  Zugspitzetrail XL trail,  18 juni, 80 km /  4156 D+.
   
 3. De 2 overgebleven plaatsen zullen door aanwijzing worden ingevuld. Hierbij kan naast resultaten in de kwalificatiewedstrijden (niet direct geplaatst) er naar andere wedstrijden worden gekeken in de periode 1 juni 2015 tot 30 juni 2016.

Na de tweede kwalificatie trail zal het volledige team officieel bekend worden gemaakt, uiterlijk op 1 juli 2016. Aan het team zal een begeleidingsteam worden toegevoegd van 4 personen.Voor de Maxirace starten de inschrijvingen in maart. Hiervoor zijn we aan het kijken of een aantal startnummers kunnen worden gegarandeerd. Voor de Zugspitzetrail XL trail geldt dat de inschrijving al is opengesteld en nog kan worden gedaan.

 

Laurens Groenendijk, Coördinator NL Ultratrail team

 
Harm Sengers zesde bij eerste WK 50 km in Doha Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
zaterdag 05 december 2015 10:21

Op 4 december werd in Doha het eerste IAU Wereldkampioenschap 50 km georganiseerd. Het is nu winter in Doha, maar het was de afgelopen dagen warmer dan normaal. Ondanks een start om 6 uur was het met 25-26 graden warm en samen met een relatief hoge vochtigheidsgraad en een stevige wind waren dit lastige omstandigheden om onder te lopen. Het parcours telt een aantal U-bochten en bestaat voor een groot deel uit mooie geglazuurde klinkers. Niet ideaal die klinkers, zeker niet omdat die klinkers hier en daar glad waren door het water op het parcours. Al met al dus geen goede omstandigheden voor echte toptijden.

Er stond met 43 mannen en 27 vrouwen een klein maar sterk deelnemersveld aan de start. Bij de mannen bleef er de eerste 15 km een grote kopgroep bij elkaar met bijna alle favorieten. De Duitser Niels Bubel ontbrak verrassend. Het tempo in de kopgroep wisselde sterk en toen na 15 km het tempo stevig werd opgevoerd door het kwintet Mike Fokorani (ZIM), Charles Wachiri Maina (KEN), Arnold Kibet Kiptaoi (KEN), Tony Migliozzi (USA) en Tyler Andrews (USA), besloot Harm Sengers om niet mee te gaan. Fokorani en Wachiri Maina kwamen halverwege met voorsprong door in 1.26.00 met kort daarachter Migliozzi en Kibet Kiptaoi. Harm Sengers kwam op 25 km door in 1.27.57. Ton Verbaandert liep in een groepje met o.a. de ervaren Australiër Brendan Davis en kwam in 1.34.47 door. Ton liep op een schema van 3.12, dus met zijn doorkomst halverwege lag hij mooi op schema.

In de zevende ronde plaatste Migliozzi een versnelling en op 40 km lag hij op kop. Hij had daar 3 seconden voorsprong op Wachiri Maina en 48 seconden op Fokorani. In de laatste 10 km liep Tony Migliozzi onbedreigd naar de winst in een tijd van 2.52.08 mede omdat Wachiri Maina en Fokorani het moeilijk hadden in die laatste 10 km. Beiden misten het podium. Het was Kibet Kiptaoi die in 2.55.34 tweede werd voor zijn landgenoot Samuel Birongo Ongeki in 2.56.15. Harm Sengers zag zijn rondetijden in de tweede 25 km langzaam oplopen maar bleef lopers inhalen. Harm finishte in een tijd van 3.00.00 als zesde en eerste Europeaan. Ton Verbaandert kende een moeilijke laatste 15 km en kwam uit op een tijd van 3.20.46 waarmee hij als 23e finishte.

Bij de vrouwen was het zoals verwacht de Amerikaanse Camille Herron die meteen het initiatief nam. De eerste 20 km bleef haar landgenote Caitlin Smith op zo’n 50-100 meter afstand, maar daarna werd het gat steeds groter. Halverwege kwam Herron door in 1.38.28, voor Smith in 1.40.17 en daarachter een groepje van vier met de Kroatische Marija Vrajic, de Canadese Catrin Jones, de Ierse Catriona Jennings en heel verrassend de Mongoolse Khishigsaikhan Galbadrakh in 1.44.09. Herron liep in een licht oplopend schema naar de winst in een tijd van 3.20.58. De rondentijden van Smith liepen steeds verder op waardoor Smith uiteindelijk zesde werd. Het groepje van 4 bleef tot ca. 40 km bij elkaar waarna Vraijc en Jones afstand namen. Het was Marija Vrajic die Catrin Jones nipt voorbleef, 3.28.15 om 3.28.19. Catriona Jennings die in 2012 meedeed aan de Olympische marathon kwam bij haar debuut als ultraloopster uit op een tijd van 3.31.49 en de vierde plaats.

Het was een klein maar fijn WK in Doha. Zeker gezien het minder snelle parcours en de lastige omstandigheden is er goed gelopen. In 2016 staat het tweede WK 50 km op de kalender, dan hopelijk met meer landen en deelnemers.

Voor wat betreft de Nederlandse inbreng op de verschillende WK’s kunnen we als Ultraplatform met tevredenheid terugkijken op dit jaar. Nederland was in 2015 bij alle 4 Wereldkampioenschappen van de IAU vertegenwoordigd. Peter van Wijngaarden liep de internationale limiet bij het WK 24 uur in Turijn, iets wat Pascal van Norden ook lukte maar dan bij het WK 100 km in Winschoten. Bij het WK trail scoorde Huub van Noorden individueel goed en verraste het mannenteam met een negende plaats in een zeer sterk bezet WK. Nu bij dit afsluitende WK 50 km liet Harm Sengers zich zien met zijn zesde plaats en de internationale limiet. En de genoemde prestaties zijn alleen de beste prestaties, er was nog veel meer positiefs te melden. Dat belooft wat voor 2016!

 
Voorbeschouwing WK 50 km Doha Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
maandag 30 november 2015 11:23

Op 4 december wordt in Doha het eerste officiële Wereldkampioenschap 50 km georganiseerd. In de voorgaande jaren was er elk jaar al de World Trophy Final, een 50 km wedstrijd waarvoor lopers/loopsters zich konden plaatsen bij een reeks kwalificatie wedstrijden middels een tijd van < 3.20/3.50. Die groep werd aangevuld tot 40 middels een aantal invitaties. Die opzet leverde een aantal interessante wedstrijden op zoals in Assen in 2011 en vorig jaar in Doha. Bij die wedstrijd in Doha behaalde Harm Sengers toen een knappe derde plaats in een goed opgebouwde 50 km.

De status van een officieel WK moet er voor zorgen dat er een groter en sterker deelnemersveld aan de start komt te staan. Dit jaar lukt dat nog niet helemaal. De details van het WK werden pas laat door de organisatie in Doha vrij gegeven. Bovendien is dit het vierde WK van 2015 na de geslaagde WK’s op de 24 uur, trail en 100 km. Voor de lopers/loopsters een druk jaar en voor de ultraloop afvaardigingen een kostbaar jaar. Het lijkt erop dat veel landen de kat uit de boom kijken.

Toch staat er een interessant deelnemersveld aan de start, sterker dan met de World Trophy Final. Met zo’n WK op de 50 km probeert de IAU uitdrukkelijk de wat betere marathon lopers voor het ultralopen te interesseren ook uit landen die nu nog geen atleten afvaardigen naar de WK’s ultralopen. In totaal doen er 51 mannen uit 17 landen en 31 vrouwen uit 15 landen mee.

Een aantal landen nemen goede marathonlopers/loopsters mee die in Doha gaan debuteren op de 50 km. Voor de Verenigde Staten doen Tony Migliozzi (2.17.27) en Jesse Davis (2.18.13) mee naast een aantal mannen die al wel een 50 km liepen waaronder Zacharry Ornelas. Ornelas liep dit jaar 2.52.16 en is daarmee een van de snellere mannen. Groot-Brittannië komt met 2 debutanten, Michael Kallenberg (2.19.00) en Michael Crawley (2.19.39). Met zo’n basis op de marathon moet een tijd van 2.55-3.05 mogelijk zijn op de 50 km. De snelste marathon heeft de Keniaan Charles Wachira Maina op zijn naam met 2.13.19. Hij liep dit jaar 2.54.06 als tussentijd op de 50 km bij de Two Oceans. Zijn landgenoot Arnold Kibet Kiptaoi kwam in 2013 op 2.52.48 door op de 50 km bij de Two Oceans. In dat jaar was Mike Fokoroni uit Zimbabwe met 2.51.43 nog wat sneller. Zijn landgenoot Shingi Badza zou in 2014 een 50 km in 2.49 hebben gelopen, maar die tijd is niet terug te vinden.

Harm Sengers liep in Winschoten bij de RUN een officieus Nederlands record met zijn 2.53.48. Hij bleef daar de Duitser Niels Bubel voor. Niels heeft 2.55.16 als PR. De Ier Gary O’Hanlon (2.57.06), de Noor Jarle Risa (2.58.43) en de Australiër John Dutton (2.59.10) liepen recent ook onder de 3 uur. De Japanner Shigeaki Hirata (3.02.19) deed dat niet, maar moet dat gezien zijn marathon van 2.19.30 wel kunnen wat zeker ook geldt voor de Ier Barry Minnock (3.05.02) die 2.17.40 op de marathon heeft staan. Daarmee doen er bij dit WK dus al 16 kandidaten mee die een 50 km binnen de 3 uur moeten kunnen lopen. Naast Harm Sengers doet Ton Verbaandert (3.15.51) mee voor Nederland. Ton verbeterde zich dit jaar op de marathon naar een tijd van 2.31.54.

Ook bij de vrouwen staan er sterke loopsters aan de start. Zoals Camille Herron, Wereldkampioene 100 km. Camille heeft een marathon van 2.37.14 en kwam in Winschoten bij haar 100 km in 3.24.55 door op de 50 km. Camille heeft haar zinnen gezet op dit WK: “I set a goal in August to try and win two World Championships this year. I feel like my preparation has been fantastic up to this point-- I've recovered well, trained well, and felt my speed progressively improving. I'm finally getting back to where I can do typical marathon training. I'm having to get myself back in the mindset of 'hammering' the pace for a shorter distance.”

Het team van de Verenigde Staten bestaat verder uit de Amerikaans Kampioene 50 km trail Caitlin Smith (marathon 2.41.37) en marathonloopster Alexandra Blake (2.40.36). Nog wat snelle debutantes zijn de Ierse Catriona Jennings (2.36.14), de Canadese Kim Doerksen (2.36.59) en de Britse Georgina Bruinvels (2.37.16). Met zo’n marathon basis moet een tijd van 3.20-3.30 mogelijk zijn op de 50 km. Marija Vrajic loopt dit jaar een sterk seizoen, verbeterde zich op alle afstanden en won veel wedstrijden. Haar PR op de 50 km is 3.30.51 een tijd die gezien haar marathon van 2.44.57 nog wat sneller moet kunnen zeker gezien de negatieve split die ze bij het WK 100 km liep. Er doen de nodige vrouwen mee met een sterk PR op de 50 km. Uit Australië Kelley-Ann Varey 3.31.35, Tina Major 3.35.08 en Natasha Fraser 3.36.36, uit Argentinië Valeria Sesto 3.36.43, uit Canada Catrin Jones 3.37.57, uit Japan Mai Fuijsawa 3.38.52 en uit Duitsland Nele Alder-Baerens 3.35.50. Mieke Dupont stond op de lijst, maar zal helaas niet starten in Doha.

Voor zover nu bekend zal de 50 km live zijn te volgen op de website.

 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 18