Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport Nationale selectie

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

feed-image RSS feed

Nationale selectie
WK 24 uur in Turijn Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
dinsdag 14 april 2015 21:33

Op 11-12 april werd in Turijn het Wereldkampioenschap 24 uur georganiseerd, tevens Europees Kampioenschap. Er deden 179 mannen en 123 vrouwen aan het WK mee uit 41 landen. Daarvan kwamen er 35 landen met een mannen- en 29 landen met een vrouwen team.

Het deelnemersveld was zowel bij de mannen als vrouwen sterk. Er deden 47 mannen mee die in de periode 2013-2015 een afstand van >240 km hadden gelopen en 22 vrouwen die in die periode >220 km liepen. Nederland stond aan de start met een mannen- en vrouwenteam bestaande uit Robert Boersma, Wilma Dierx, Mieke Hekkers, Linda Voets, Peter van Wijngaarden en Nitish Zuidema. Lennart Berkman was de team leider en werd geassisteerd door Erwin Borrias en Astrid de Wolde.

De start was zaterdag om 10 uur ’s morgens. Het parcours ging over brede lanen door een park en over de atletiekbaan in het stadion. Dat stadion lag 6 meter lager, dus in elke ronde van 2 km zat een afdaling én een klimmetje van 6 meter. Dat klimmetje werd door bijna alle deelnemers gebruikt om even rustig te eten/drinken. Het werd al snel warm, wat bij de nodige lopers/loopsters voor maagproblemen zorgden.

Robert Boersma kreeg na 3 uur last van zijn knie. Na een massage van Astrid de Wolde kon hij weer door. Mieke Hekkers kreeg last van haar oude blessure en werd enkele malen door Astrid gemasseerd. Na ongeveer 12 uur moest Robert opgeven en wat later stopte Mieke ook. Een goede team klassering was toen niet meer mogelijk. Dat is het risico als je met ploegen van precies 3 lopers/loopsters naar een WK gaat. Jammer, vooral bij de vrouwen lagen er kansen op een hoge notering. Mieke zou later in de 24 uur er nog een aantal ronden bijlopen en het vrouwenteam eindigde uiteindelijk op de 14e plaats bij het WK.

Individueel waren het vooral Peter van Wijngaarden en Linda Voets die sterk presteerden. Peter startte met de ambitie om een afstand van > 240 km te lopen. Die ambitie maakte hij waar met een afstand van 241,812 km, goed voor een 22e plek op het WK en een  15e plek op het EK. Linda verraste met een afstand van 213,177 km, goed voor een 23e plek bij het WK en een 19e plek bij het EK. Bijna een jaar geleden kwam zij in Steenbergen bij haar debuut op de 24 uur tot een afstand van 171,246 km. Linda heeft in korte tijd dus een enorme progressie geboekt. Wilma Dierx eindigde een paar plaatsen lager met 207,186 km (WK 29e, EK 24e). Niet de gehoopte prestatie, maar beter dan de 206 km die ze vorig jaar in Basel liep. Nitish Zuidema had op de zaterdag een wat mindere start door maagproblemen, maar door een sterk slot kwam hij toch tot een afstand van 206,123 km (WK 79e, EK 62e).

De Duitser Florian Reus werd Europees- en Wereldkampioen 24 uur met een afstand van 263,899 km. De Pool Pawel Szynal werd tweede met 261,181 km en de Brit Robbie Britton derde met 261,140 km. Pawel Szynal (POL) 261,181 km
3. Robbie Britton (GBR) 261,140 km Bij de vrouwen werd de Amerikaanse Katalin Nagy Wereldkampioene met een afstand van 244,495 km. Tweede werd haar landgenote Traci Falbo met 239,740 km. De Zweedse Maria Jansson werd Europees Kampioene met 238,964 km.

De lokale organisatie kwam enkele weken voor de wedstrijd in de problemen. Door adequaat ingrijpen van de IAU, een plaatselijke atletiekvereniging, de Italiaanse atletiekbond en de Italiaanse Ultraloopvereniging kon het WK toch doorgaan. Er waren wat problemen, o.a. rond de huisvesting, maar all-in-all was het een uitstekend kampioenschap. Wat dat betreft een compliment aan de IAU.

Als Ultraplatform hebben we een goed gesprek gehad met de Atletiekunie. We hebben de toezegging gekregen dat de kleding voor Nederlandse afvaardigingen goed verzorgd zou worden en dat er aandacht komt voor het ultralopen op de website van de Atletiekunie. Het Nederlands team in Turijn liep er goed bij zoals op de foto’s van Rinus van der Wal te zien is. Op de website van de Atletiekunie is een bericht geplaatst over het WK, zie:

http://www.atletiekunie.nl/index.php?page=109&nieuwsitem=9113 Positieve ontwikkelingen dus!

Vanuit Nederlands oogpunt was dit een goed kampioenschap. De dank van Mark de Boer en ondergetekende gaan uit naar Lennart Berkman, Erwin Borrias en Astrid de Wolde die de lopers/loopsters 24 uur lang begeleid hebben.

 

 
Voorbeschouwing WK Trail - De Nederlandse deelnemers Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
maandag 30 maart 2015 15:39

Op 30 mei wordt het IAU WK trail gehouden in het Franse Annecy. Het WK trail in Annecy wordt gelijk gehouden met de Maxi Race, een grote ronde van ca. 85 km om het meer van Annecy heen. Nou ja gelijktijdig, het WK start wat eerder dan de open wedstrijd. Aan die open wedstrijd doen 2000 mensen mee. Het parcours gaat niet echt door het hooggebergte met een hoogste punt van 1700 meter, maar het is wel een parcours met dik 5000 hoogtemeters. De belangstelling voor dit WK trail is erg groot. Er komen lopers/loopsters uit 39 landen, waaronder nieuwkomers als Congo en Siera Leone. Er komen 32 landen met een mannenploeg, waarvan er 24 ook een vrouwenploeg zenden. In totaal zullen er ca. 275 deelnemers aan dit WK meedoen. Nederland is vertegenwoordigd met zowel een mannen- als vrouwenploeg.

Pascal van Norden werd bij het IAU WK trail in Wales knap vijftiende in een sterk deelnemersveld. In 2014 liep hij in het Nederlandse team bij het WK Skyrunning bij de Marathon du Mont Blanc waar hij 41e werd. Daarnaast won hij trails als Olne Spa Olne, Salland Trail 75 km, Limburgs Zwaarste 60 km en werd derde bij de Bödefelder Hollenlauf 67 km als lid van de Nederlandse ploeg bij de ITC. Huub van Noorden deed in het Nederlands team mee bij het WK Skyrunning waar hij bij de 80 km 24e werd. Hij haalde de 14e plek bij de 119 km lange TDS en won de Bear Trail, Trail Cretes de Spa (2x) en de Houfatrail. Thomas Dunkerbeck liep net als Huub bij het WK Skyrunning bij de 80 km waar hij 47e werd. Hij werd tweede in La Montagn’Hard van 107 km en won trails als de Houfatrail 50 km en Trail des Fantomes 50 km. Ronnie Duinkerken liep in de Nederlandse ploeg bij het WK Skyrunning op de 80 km. Ronnie liep daarnaast goede uitslagen bij de Trail de la Penalara 80 km, Trans d’Havet 80 km, Bödefelder Hollenlauf 67 km als lid van de Nederlandse ploeg bij de ITC, de Salland Trail 75 km en de Brocken Challenge 80 km. Tim Pleijte won recent de Salland Trail 50 km in een scherpe tijd en maakte deel uit van de Nederlandse ploeg bij het WK Skyrunning op de marathon afstand waar hij 43e werd.

Marjolein Bil heeft ervaring bij het IAU WK trail in Wales en bij het WK Skyrunning waar ze 25e respectievelijk 23e werd. Daarnaast haalde ze overwinningen in de Ardennes Mega Trail 88 km, La Bouillonnante 54 km en L’Infernal 160 km Trail des Vosges en goede uitslagen in de Trans d’Havet en TDS 119 km. Irene Kinnegim won de Veluwezoomtrail (2x), de Trail Sierra de las Nievas 102 km en Olne-Spa-Olne. Daarnaast is ze 2-voudig kampioen Triathlon en werd ze 11e in de Transgrancanaria Advanced 83 km. Susan van Duijl liep bij de ITC in de Bödefelder Hollenlauf in het Nederlandse team naar een 3e plaats. Susan liep goede uitslagen in de Eiger Ultra Trail 101 km en de Transgrancanaria Advanced 83 km, in beide wedstrijden werd zij 7e. Arenda Scherpenkate won de Salland Trail 50 km in een scherpe tijd en liep goede uitslagen in kortere trails waarvan 1 in het Italiaanse hooggebergte.

Mark de Boer en Laurens Groenendijk gaan mee als begeleiders. Op dit moment zijn van de meeste landen de namen van de deelnemers nog niet bekend. Maar de namen die bekend zijn geven aan dat dit een sterk bezet WK zal gaan worden. Een land als Spanje leek de afgelopen WK’s trail van de IAU niet echt serieus te nemen, maar stuurt nu een sterk team met mensen als Luis Alberto Hernando Alzaga (Wereldkampioen WK Skyrunning 80 km 2014) en Miguel Angel Heras Hernandez. De inzet voor de Nederlandse deelnemers is een goed kampioenschap met naast de individuele prestatie goede team klasseringen. Of met een groter en sterker deelnemersveld de verrassende zevende plek van het IAU WK trail van 2013 in het ploegen klassement bij de mannen teams weer haalbaar is, is de vraag. Een plek bij de eerste tien zou zowel voor het mannen- als vrouwenteam al een goed resultaat zijn.

 
Mannen- én vrouwenploeg naar WK 24 uur Turijn Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
maandag 23 februari 2015 18:25

Op 11 april wordt in Turijn het Europees- en Wereldkampioenschap 24 uur georganiseerd. Er wordt gelopen op een vlak parcours van 2 km lang door een park. Er is veel belangstelling voor dit WK, er hebben zich al lopers/loopsters uit 41 landen aangemeld. Ook Nederland is vertegenwoordigd.

In eerste instantie meldden zich 5 mannen en 4 vrouwen aan, maar Esther Devilee, David van Mil en Jeroen Renes moesten zich helaas weer afmelden. Zaken als griep en drukte op het werk zorgden voor trainingsachterstand waardoor het WK voor hen te vroeg kwam. Met Peter van Wijngaarden, Nitish Zuidema en Robert Boersma bij de mannen en Wilma Dierx, Mieke Hekkers en Linda Voets bij de vrouwen zijn er toch precies genoeg lopers/loopsters voor zowel een mannen- als vrouwenploeg.

Meest ervaren man is Nitish Zuidema (PR 212,496 km) voor wie dit zijn vierde WK 24 uur is. Hij liep voor het eerst in het Oranje bij het WK 24 uur in Drummondville in 2007 waar hij toen 30e werd. Tweevoudig Nederlands Kampioen Peter van Wijngaarden (PR 227,905 km) liep bij de WK’s in Katowice en Steenbergen mee. Robert Boersma (PR 206,407 km) deed mee in Steenbergen en in 2009 op het WK 100 km in Torhout. Geen van hen liep in 2014 een 24 uur. Peter liep een goede 6 uur, Nitish een 48 uur en een wedstrijd over 175 km en Robert een wedstrijd over 283 km.

Bij de vrouwen liep Mieke Hekkers in 2011 in het oranje bij het WK 100 km in Winschoten en kwam zij in Katowice en Steenbergen voor Nederland uit bij het WK 24 uur. In Katowice verbeterde ze haar PR op de 24 uur maar 202,476 km. Dat deed Wilma Dierx bij het WK van 2013 in Steenbergen, waar ze met 224,664 km het officieuze Nederlandse record op de 24 uur verbeterde. Linda Voets kwalificeerde zich december 2014 op de baan van Santpoort Noord met een prima ingedeelde 24 uur van 190,404 km. Linda gaat haar debuut maken op een WK, maar doet dat in een ervaren ploeg. Linda liep in 2014 haar PR op de 24 uur, Wilma liep een 24 uur van 206 km, verbeterde haar PR op de 100 km naar 9.11 en liep voor de tweede keer de Spartathlon uit. Mieke kende in 2014 een relatief rustig jaar met alleen een 50 km.

Wat de begeleiders betreft: Lennart Berkman was in 2014 mee naar het WK 100 km in Qatar waar hij Dave Boone en Jeroen Renes begeleidde. In Turijn is hij de teamcaptain. Erwin Borrias en Astrid de Wolde gaan mee als begeleiders. Beiden hebben al veel ervaring als begeleider.

Als bestuur van Ultraplatform wensen we de deelnemers en begeleiders een goed WK toe.

 

 
Selectiebeleid 2015 Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zondag 14 december 2014 17:33

EK/WK 24 uur

Het EK/WK 24 uur wordt op 11-12 april 2015 georganiseerd in het Italiaanse Turijn.

De limieten voor deelname zijn het lopen van een A-, B- of C-limiet. Bij de mannen is de A-limiet een afstand van > 240 km, de B-limiet een afstand van > 220 km en de C-limiet een afstand van > 200 km. Voor vrouwen is de A-limiet een afstand van > 220 km, de B-limiet een afstand van > 200 km en de C-limiet een afstand van > 180 km. De limiet moet in de jaren 2013-2015 zijn gehaald in een wedstrijd met IAU-label.

Lopers met een prestatie van > 200 km die bij vormbehoud voor het EK/WK in Turijn zijn geplaatst zijn: Jeroen Renes 235,043 km (Steenbergen 12-05-2013), Andy Roodenburg 230,177 km (Steenbergen 11-05-2014), David van Mil 222,261 km (Steenbergen 12-05-2013), Wim Douw 221,929 km (Steenbergen 11-05-2014), Peter van Wijngaarden 217,646 km (Steenbergen 12-05-2013), Rut Zoutman 210,683 km (Steenbergen 12-05-2013), Nitish Zuidema 210,609 km (Padova 19-10-2013), Robert Boersma 206,407 km (Steenbergen 12-05-2013) en Peter de Krijger 201,846 km (Steenbergen 11-05-2014).

Loopsters met een prestatie van > 180 km die bij vormbehoud voor het EK/WK in Turijn zijn geplaatst zijn: Wilma Dierx 224,664 km (Steenbergen 12-05-2013), Léonie van den Haak 221,446 km (Berlijn 13-07-2014), Esther Devilee 192,578 km (Steenbergen 12-05-2013), Jannet Lange 190,135 km (Steenbergen 11-05-2014) en Mieke Hekkers 187,185 km (12-05-2013).

Indien er minimaal 2 lopers/loopsters worden geselecteerd op basis van het lopen van een A-, B- of C-limiet kan er een extra loper/loopster worden geselecteerd die niet aan die limieten heeft voldaan, zodat Nederland met een landenploeg mee kan doen. Dit is één aanwijsplek op basis van een goede prestatie in een lange wedstrijd of een A-, B- of C-limiet op de 24 uur die buiten de periode van 2 jaar valt. Het bestuur van Ultraplatform beslist over deze aanwijsplek. Voorwaarde is dat er een kwalitatief goede ploeg ontstaat. In een uitzonderlijk geval kent het bestuur van Ultraplatform een aanwijsplek voor de individuele wedstrijd toe aan een loper/loopster die niet aan de A-, B- of C-limiet heeft voldaan.

Mochten er meer lopers/loopsters zijn die mee willen doen dan dat er plekken zijn, dan wordt er een keuze gemaakt op basis van prestatie en vorm. Dit ter beoordeling van het bestuur van Ultraplatform.

WK/EK 100 km

Het WK/EK wordt op 12 september georganiseerd in Winschoten.

De limieten voor deelname zijn het lopen van een A-, B- of C-limiet. Bij de mannen is de A-limiet een tijd van < 7.00 uur, de B-limiet is een tijd van < 7.30 uur en de C-limiet is een tijd van < 8.00 uur. Voor vrouwen is de A-limiet een tijd van < 8.30 uur, de B-limiet is een tijd van < 9.00 uur en de C-limiet is een tijd van < 9.30 uur. De limiet moet in de jaren 2013-2015 zijn gehaald in een wedstrijd met IAU-label.

Lopers met een tijd van < 8.00 die bij vormbehoud voor het EK/WK zijn geplaatst zijn: Pieter Mans 7.22.49 (Torhout 22-06-2013)), Bram van Rijswijk (7.27.29 (22-06-2013)), Danny van den Ham 7.52.10 (Firenze 25-05-2013), Jeroen Renes 7.54.11 (Husum 10-05-2014), Luc Krotwaar 7.54.40 (Torhout 22-06-2013) en Dave Boone 7.55.55 (Winschoten 14-09-2013)). Robert Boersma is bij vormbehoud ook geplaatst met zijn prestatie van 8.00.37 (Winschoten 14-09-2013).

Loopsters met een tijd van < 9.30 uur die bij vormbehoud voor het EK/WK zijn geplaatst zijn:

Léonie van den Haak 8.28.05 (Amsterdam 31-05-2014), Mildred Haans 8.30.40 (Belves 27-04-2014) en Wilma Dierx 9.11.36 (Maasmechelen 28-06-2014).

Omdat het een EK/WK in Nederland betreft worden de selectie eisen ruimer gehanteerd. De opzet is om zowel met een mannen- als vrouwenteam van start te gaan. Ook lopers/loopsters die niet hebben voldaan aan de A-, B- of C- limiet maken kans op deelname middels een aanwijsplek. De voorwaarde is dat er sterke teams ontstaan. Het bestuur van Ultraplatform beslist over de aanwijsplekken.

WK Trail

Het WK Trail wordt dit jaar op 30 mei georganiseerd in het Franse Annecy. Voor de selectie van het WK Trail zie http://www.ultraplatform.nl/ultralopen-als-wedstrijdsport/nationale-selectie/563-wk-trail-2015-annecy-frankrijk.html

WK 50 km

In 2015 zal voor het eerst in de geschiedenis in Doha (Qatar) een WK 50 km worden georganiseerd eind oktober-begin november. Dit WK 50 km is het vervolg van de IAU 50 km World Trophy Final. Voor die finale konden lopers/loopsters zich plaatsen middels een goed resultaat in een van de kwalificatie wedstrijden. De laatste IAU 50 km World Trophy Final werd in 2014 gelopen in Doha, waar Harm Sengers derde werd. Voor het WK 50 km is Ultraplatform verantwoordelijk voor de selectie van de Nederlandse lopers/loopsters. Op dit moment is er nog geen info over het WK 50 km.

Diversen

Selectiewedstrijden

Lopers/loopsters kunnen terecht bij de coördinator nationale ultraloopselecties Mark de Boer voor geschikte kwalificatielopen. De coördinator geeft ook aan tot wanneer lopers/loopsters zich kunnen kwalificeren voor een kampioenschap.

Traject naar een EK/WK

Als lopers/loopsters voor een EK/WK geselecteerd zijn, maken ze afspraken met de coördinator nationale ultraloopselecties Mark de Boer over hoe hun traject richting een kampioenschap eruit ziet. Daarbij valt te denken aan zaken als vormbehoud en wedstrijdplanning. Geacht wordt dat lopers/loopsters zich aan de gemaakte afspraken houden. Als zij zich niet aan die afspraken houden kan dat tot uitsluiting leiden.

Financiën

Ultraplatform krijgt geen financiële ondersteuning van de Atletiekunie. Dat betekent dat lopers/loopsters die worden uitgezonden naar kampioenschappen een eigen financiële bijdrage hebben. Lopers/loopsters die hebben voldaan aan de limieten krijgen van de IAU een kleine financiële tegemoetkoming in de reiskosten. De lopers/loopsters krijgen van de wedstrijdorganisatie voor een aantal dagen logies met volpension. De vergoedingen worden in afspraak verdeeld over de delegatie, waardoor de kosten voor iedereen zo laag mogelijk uitvallen.

Begeleiding

Binnen de mogelijkheden die Ultraplatform heeft zal er begeleiding meegaan om de lopers/loopsters te ondersteunen. Bij de afgelopen kampioenschappen was Mark de Boer mee en werd bij de begeleiding meegeholpen door partners/vrienden/trainers van geselecteerde lopers/loopsters.

Teambelang

In het geval er een landenploeg wordt afgevaardigd gaat het bestuur van Ultraplatform er van uit dat alle lopers/loopster in het teambelang handelen. Een sportieve groepsgeest is van groot belang en is een stimulans voor alle lopers/loopsters en hun begeleiders.

Henri Thunnissen

namens het bestuur

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 16