Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport Nationale selectie

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

feed-image RSS feed

Nationale selectie
Verslag WK 50 km Doha 2016 Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
zaterdag 12 november 2016 10:52

De omstandigheden bij het tweede WK 50 km in Doha waren pittig. Bij de start was het nog 27 graden, een temperatuur die iets zou zakken in de loop van de race. Het parcours van 2,5 km was ondanks de beperkte hoeveelheid bochten zwaar. Per ronde moest er een strook van 1,7 km klinkers worden gelopen. Klinkers die niet goed tegen elkaar aan lagen. De andere 0,8 km bestond uit gladde tegels.

Bij de mannen werd er voorzichtig gestart door de favorieten. Na 5 km liet Harm Sengers het tempo iets vieren om na 10 km door te komen in 35.37, precies een minuut langzamer dan de koplopers Collen Mkaza en Porpher Dombojena uit Zimbabwe. Kort daarachter liepen o.a. de Amerikanen Tony Migliozzi en Tyler Andrews. Halverwege bestond de kopgroep uit Mkaza, Dombojena, Migliozzi en Andrews met een doorkomst in 1.27.08. Harm Sengers kwam hier in 1.30.19 door. Na 32,5 km plaatste Tony Migliozzi een versnelling. Hij liep de 5 km tussen 32,5 en 37,5 km in 16.42. Migliozzi liep verder uit en prolongeerde zijn wereldtitel in een tijd van 2.54.02. Tyler Andrews werd tweede in 2.56.03 voor Collen Mkaza die in 2.56.57 derde werd.

Maar eerst was er kort verwarring over de tweede plaats. Die werd toebedeeld aan Harm Sengers die in 2.55.53 tweede zou zijn geworden volgens de Live tracking plus de website en twitter van de IAU. Harm had in het laatste deel van de wedstrijd veel tijd goed gemaakt. Een stunt, haast te mooi om waar te zijn. En dat bleek, want een half uur later werd de uitslag gecorrigeerd. Harm was op 38 km uitgestapt en had zijn chip aan een official gegeven. Die is meerdere malen over de finish gekomen waardoor er rondentijden voor Harm werden geregistreerd inclusief een finishtijd.

Harm Sengers op zijn Facebook over de wedstrijd:

"Helaas een DNF: uitgestapt na 38 km. Bovenbenen zijn helemaal kapot gegaan van het volledige klinker parcours. Rechter been/knie vandaag goed gesloopt. Dit omdat ik heb moeten overcompenseren voor de zwakke linker knie en nog geblesseerde linker Hamstrings vd Marathon van Eindhoven 4 weken geleden. Opgeteld super balen, maar dit is de tol voor het lopen van Eindhoven ipv Berlijn 2 weken eerder.”

Ton Verbaandert kwam na 10 km in 38.44 door als 26e. Daarmee lag Ton op het schema waarmee hij  bij de RUN in Winschoten tot 3.12.40 kwam. Zijn schema liep vervolgens wat op, maar tot 35 km lag Ton Verbaandert nog op schema voor een tijd van < 3.20. In de laatste 15 km kreeg Ton het heel moeilijk maar zette door en haalde nog wat lopers in. Hij finishte op de 18e plaats in een tijd van 3.26.04.

Lees meer...
 
Kwalificatie eisen WK Trail 2017 Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Laurens Groenendijk   
donderdag 10 november 2016 17:12

Beste atleten,

Het WK Ultratrail 2017 van de IAU (International Association of Ultrarunners) & ITRA (International Trail Running Association) onder toezicht van de IAAF (International Association of Athletics Federations) wordt gehouden op 10 juni tijdens de Trail sacred Forest in Badia Prataglia Italië. De race zal gaan over een afstand van 50 km met hierin 2.800 hoogtemeters.

Voor ulta begrippen een vrij korte race, maar dat maakt het niet minder uitdagend. Het parcours is absoluut stevig te noemen en in 2016 gebruikt voor het Italiaans Kampioenschap trail.

Er liggen mogelijkheden voor zowel de doorgewinterde trailer, maar ook zeker voor de wegatleet met bijvoorbeeld een snelle marathon in de benen die zijn of haar kunnen eens op de trails wil uitproberen.

Er zal gewerkt worden met dezelfde selectieprocedure die gebruikt is voor het WK 2016 in Portugal. Enige aanvulling is dat er ditmaal 6 dames mee mogen ipv 4.

Procedure

Er zal een team worden afgevaardigd, bestaande uit maximaal 6 heren en 6 dames. Het team komt als volgt tot stand:

1.    De beste Nederlandse geklasseerden bij het afgelopen WK in Portugal, zijn direct gekwalificeerd voor deelname. Dit zijn Huub van Noorden (22ste heer) en Ragna Debats (3e dame).

2.    Er zijn daarnaast 2 kwalificatie trails vastgesteld, waar per wedstrijd de 2 best geklasseerde Nederlandse heren en dames zich plaatsten voor het WK in Italië.

De volgende races zullen dienen als kwalificatie trails:

a.    Trail du Petit-Ballon, 50 km / 2300 D+ op zondag 19 maart 2017.

b.    Crêtes de Spa, 57 km / 2100 D+ op zaterdag 25 maart 2017.

3.    De 2 overgebleven plaatsen zullen door aanwijzing worden ingevuld. Hierbij kan naast resultaten in de kwalificatiewedstrijden (niet direct geplaatst) er naar andere wedstrijden worden gekeken in de periode 1 januari 2016 tot 31 maart 2017.

 

Na de tweede kwalificatie trail zal het volledige team officieel bekend worden gemaakt, uiterlijk op 9 april 2017.

 

Laurens Groenendijk

Coördinator ultratrail team NL

 
IAU WK Trail Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Henri Thunnissen   
zondag 30 oktober 2016 20:05

Het IAU WK trail ging zaterdag van start in het Portugese Ria Caldo met 234 deelnemers uit 37 landen. Het deelnemersveld was net als bij het vorige WK het deelnemersveld van een erg hoog niveau, zowel in de top maar als in de breedte. Zo moet het natuurlijk ook zijn bij een WK. Er stond een WK trail waardig parcours van 85 km met ca. 5000 klimmeters voor de boeg. In de praktijk bleek het op de eerste 15 km een lastig parcours met de nodige technische passages. Het was zaterdag een warme dag, wat het nog weer zwaarder maakte.

Ragna Debats liep in het begin op de vijfde plaats, schoof een plekje op en toen Emilie Forsberg op 33 km uitviel lag zij op de derde plaats. Het gat met de vrouwen achter haar groeide langzaam. Het verschil met Caroline Chaverot en Azara Garcia Salmones bleef klein wat de strijd tot aan het einde spannend hield. Het was Caroline Chaverot die won in een tijd van 9.39.39 voor Azara Garcia Salmones in 9.45.01. Ragna Debats werd derde in 9.47.37. Een historisch moment voor het Nederlandse ultralopen: De eerste medaille bij een WK trail en de eerste medaille voor een vrouw bij een WK. En pas de tweede medaille in totaal na de zilveren medaille van Bruno Joppen bij het WK 100 km in Parijs.

Ragna Debats komt uit Nijmegen. Ze woont nu in Spanje waar ze de bergsport ontdekte. Na wat lokale wedstrijden werd zij opgenomen in het Catalaanse team en ze neemt sinds enige jaren deel aan internationale wedstrijden. Op de kortere afstanden en bij het skyrunning hoort ze tot de wereldtop. Ze heeft met haar derde plaats bij het IAU WK trail laten zien dat zij nu ook bij de langere trails tot de wereldtop hoort. Susan van Duijl werd tweede Nederlandse in 13.07.07 voor Janne Geurts in 13.38.29. Marjolein Bil viel uit. Het Nederlandse vrouwenteam werd 9e in het landenklassement waar 24 landen aan meededen, waarvan er 16 geklasseerd werden waarvoor 3 finishers nodig zijn. Frankrijk won het landenklassement voor Spanje en Groot-Brittannië.

Luis Hernando Alzago die eerder dit jaar Wereldkampioen werd bij het Skyrunning, werd Wereldkampioen in een sterke tijd van 8.20.26 voor Nicolas Martin in 8.30.05 en Sylvain Court, de kampioen van 2015, in 8.30.39. Van de Nederlandse mannen was Huub van Noorden net als vorig jaar het snelst. Huub had wat last van misselijkheid, maar hij overwon zijn problemen en eindigde als nr. 22 in 9.33.19. Tim Pleijte werd tweede Nederlander in 10.07.20. Pascal van Norden maakte het door een sterk laatste deel nog spannend wie er derde Nederlander zou worden. Peter van der Zon bleef Pascal nipt voor, 10.37.12 om 10.40.39. Dominique Pankow finishte in 11.16.43 en Arjan van Binsbergen in 13.24.09. De Nederlandse mannenploeg werd 10e in het landenklassement waar 28 landen aan meededen, waarvan er 24 geklasseerd werden. Frankrijk werd eerste voor Spanje en verrassend Duitsland.

De link naar de uitslagenlijst is: https://s3.lap2go.com/events/2016/trail-world-championships/Results_TrailWorldChampionships2016.pdf

Het was vanuit Nederlands oogpunt een goed IAU WK trail. Laurens Groenendijk (coördinator), Alke Staal, Bart van Driel en Monique Derksen waren mee als begeleider. Volgend jaar is het IAU WK trail op 10 juni in het Italiaanse Bada Prataglia. Voor 2018 is er nog geen datum, maar wel een plek bekend. Het WK wordt aan de trails in het Spaanse Penyagolosa gekoppeld.

 
Persbericht IAU Trail World Championships 2016 Transpeneda-Gerês (Portugal) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Matthew Arensman   
woensdag 19 oktober 2016 20:11

Terwijl de eerste sneeuw al in de Alpen gevallen is, en het Alpen-trail-seizoen dus echt op zijn eind loopt, zuigt de mondiale trailwereldtop nog éénmaal de longen vol frisse berglucht. Er volgt namelijk nog een zeer aangenaam toetje in de vorm van het 6e IAU Trail World Championships. Ditmaal gehouden tijdens de Trans Peneda-Gerês die door niemand minder dan Portugals bekendste trailrunner Carlos Sá (o.a. 3 keer top 10 in de Ultra Trail du Mont Blanc) wordt georganiseerd.

De grote vraag is wie op zaterdag 29 oktober, ergens aan het begin van de middag, zich de opvolger mag noemen van de Fransen Silvain Court (heren) en Nathalie Mauclair (dames) die zich vorig jaar tijdens La Maxi Race du Lac d’Annecy (Frankrijk) als wereldkampioenen mochten laten kronen.

Wat betreft het parcours is de setting zo’n beetje hetzelfde als vorig jaar rondom het meer van Annecy. Het middelgebergte (tot 1.335 meter) van het Geres/Xures Transboundary Biosphere Reserve in het uiterste noordoosten van Portugal op de grens met Spanje vormt nu het decor voor een race in lijn over 85 km met 5.000 D+.  Het filmpje van het parcours laat een charmant, groen en glooiende landschap zien. Opgeleukt met veel water en gigantische rotsblokken. Charmant en grillig tegelijk dus een uitermate geschikt parcours voor een waardige wereldkampioen trail.

Net zoals vorig jaar zal Nederland een heren- en damesploeg af vaardigen naar dit WK. Laurens Groenendijk heeft als Coördinator NL Ultratrail team, de handen ineengeslagen met Ultraplatform NL en (het trailrunningplatform van Nederland en België) Mudsweattrails en een professionele selectieprocedure voor de Nederlandse ploeg samengesteld.

De trailsport is groeiende en groeiende in Nederland. De kalender loopt over van de wedstrijden, veel landgenoten gaan steeds vaker over de landgrenzen heen om (grote) internationale wedstrijden te lopen en ondanks dat wij laaglanders ons lastig kunnen specialiseren in deze sport lopen die Nederlanders dan en passant ook nog heel mooi voorin mee in die internationale wedstrijden.

De vooraf uitgewerkte en gecommuniceerde selectieprocedure voor de Nederlandse ploeg is het bewijs dat de trailsport in Nederland weer een volgende professionaliseringsslag heeft gemaakt.

 

 

De selectiecriteria (bron website Mudsweattrails 16-12-15) waren als volgt:

1. De best geklasseerden bij het afgelopen WK in Annecy Frankrijk (gelopen over een vergelijkbaar parcours) zijn direct gekwalificeerd voor deelname. Dit zijn Huub van Noorden (22e heer) en Susan van Duijl (49e dame).

2. Er zijn daarnaast 2 kwalificatie trails vastgesteld, waar per wedstrijd de 2 best geklasseerde Nederlandse heren en de beste Nederlandse dame zich plaatsen voor het WK in Portugal:

·         Maxi Race Annecy (28 mei 2016: 83 km / 5.500 D+)

·         Zugspitze Supertrail XL (18 juni 2016: 80 km / 4.156 D+)

3. De 2 overgebleven plaatsen (1 M / 1 V) zullen door aanwijzing worden ingevuld. Hierbij kan naast resultaten in de kwalificatiewedstrijden (niet direct geplaatst) naar andere wedstrijden worden gekeken in de periode 1 juni 2015 tot 30 juni 2016.


 

Uit deze procedure zijn de volgende twee teams samengesteld:

Herenteam

·         Huub van Noorden (1988, ’s-Heer Abtskerke); deze atleet van Team Scarabee was de best geklasseerde Nederlander tijdens het IAU WK Trail van 2015 met een 22e plaats overall. Laat dit jaar wederom zien van een uitzonderlijk niveau te zijn met 3e plaatsen in de Eiger Ultra Trail 51 km en de Zwitserse Scenic Trail, maar zag wel zijn hoofddoel voor dit jaar (de CCC) in het water vallen. Liet begin oktober, tijdens ‘zijn eigen’ Zeeuwse Kustmarathon, zien weer in goede vorm te steken door de 2e plaats op te eisen.

·         Tim Pleijte (1985, Vlissingen); deze loper van Team Salomon NL kwalificeerde zich met een keurige 11e plaats in de Maxi Race Annecy en is bezig aan een zeer sterk seizoen! Liep vorig jaar tijdens het WK in Annecy een eerste lange Alpentrail en heeft dat dit jaar verder uitgebouwd. Won in februari al soeverein de Trail by the Sea, maar werd ook 5e op de 70 km variant van (nieuwkomer op de kalender) Alpen X 100. Won begin oktober (voor ploeggenoot van Noorden) de Kustmarathon in een zeer solide 2.36 en is pakte ook de Nederlandse titel Skyrunning in Limone en steekt dus in bloedvorm!

·         Pascal van Norden (1972, Gouda); deze goedlachse oud-bokser en nu loper van Team Salomon NL wist zich te kwalificeren met een keurige 3e plaats tijdens de Zugspitze Supertrail XL en combineert het ultralopen op de weg met het lopen van ultratrails. Was een paar weken geleden nog de winnaar van de wegwedstrijd RUN Winschoten 100 km, herstelde daarvan goed en werd drie weken later in de Zeeuwse Kustmarathon 4e. Is vooral gefocust op het WK 100 km op de weg begin december in het Spaanse Los Alcazares, maar kan heel goed uit de voeten in een wat meer ‘lopende’ trail zoals in Portugal staat te wachten en is dus in vorm. Daarnaast een zeer geslepen loper die zijn races altijd goed indeelt.

·         Peter van der Zon (1991, Herzogenbuchsee (Zwitserland); de in Zwitserland woonachtige revelatie van dit seizoen kwalificeerde zich door de Zugspitze Supertrail XL heel verrassend te winnen. Liep eerder dit seizoen ook al de Transgrancanaria, maar ook bijvoorbeeld de zeer alpiene High Trail Vanoise. Presteerde ook goed tijdens het NK Skyrunning door daar als 3e overall (over de disciplines VK en Sky) te finishen.

·         Arjan van Binsbergen (1974, Tiel); kwalificeerde zich tijdens de Maxi Race Annecy en werd daar 59e. Liep eerder dit jaar al bekende trails als de Transgrancaria en de Lavaredo Ultra Trail en moest helaas de UTMB (die hij in 2015 finishte) door een blessure missen. Is nu weer fit en staat dus aan de start in Portugal.

·         Dominique Pankow (1989, Utrecht); kreeg het laatste beschikbare ticket voor de WK ploeg aangewezen door coördinator Groenendijk op basis van zijn prestaties in de Benelux-trails, maar vooral door de bevestiging in zijn eerste lange Alpentrail in de vorm van de 101 km Eiger Ultra Trail (46e plaats). Loopt ook een stadsmarathon in 2.41 en heeft dus voldoende snelheid in de benen.

Damesteam

·         Susan van Duijl (1978, Arnhem); had in 2015 de eer om als beste Nederlandse dame te finishen tijdens het WK en is daarmee automatisch geselecteerd voor de Nederlandse ploeg van dit jaar. Laat dit seizoen zeer grillige resultaten zien. De atlete van Team Julbo stapte uit in de TDS, maar won de Esprit Montagne Invitational. Liep in het verleden ook al twee keer top 10 in een internationale race (Transgrancaria Advanced en Eiger Ultra Trail), maar alles zal afhangen van haar actuele (fysieke, maar ook mentale) vorm. Is die in orde dan voorspellen we haar een mooie race.

·         Marjolein Bil (1985, Grengiols (Zwitserland)); de loopster van het BTK Trailteam kwalificeerde zich door de Maxi Race Annecy te finishen. Haar presteren daar liet nog te wensen over, maar door een hele mooie serie met races (waaronder 2 keer 100 mijl en zelf een finish in de 350 km lange 4K Alpine Endurance Trail begin september) laat Marjolein zien weer richting haar vorm van 2013 te gaan. Liep de IAU WK’s in Wales (2013) en Frankrijk (2015) en neemt dus zeer veel bagage mee m.b.t. het lopen ‘in het Oranje’. 

·         Janne Geurts (1984, Cambridge (UK)); kwalificeerde zich heel verrassend tijdens de Zugspitze Supertrail XL met een mooie 8e plaats. Heeft niet heel veel uitslagen op haar naam staan, dus haar presteren in Portugal is lastig in te schatten. 

·         Ragna Debats (1979, Prulláns (Spanje); de al jaren in Spanje woonachtige loopster is als laatste toegevoegd aan de Nederlandse damesploeg d.m.v. de aanwijsplaats. Een, 4e plaats in de Skyrunner Worldseries van 2016, die ze onder andere bij elkaar heeft gelopen door een 5e plaats in de Matterhorn Ultraks, is daar een zeer goed argument voor. Daarnaast behoort Debats op Skyrunning-gebied tot de wereldtop. Het parcours in Portugal zal wellicht een beetje te weinig technisch voor haar zijn, maar met al haar ervaring is ze een zeer betrouwbare pijler van de Nederlandse ploeg.

 

De komende weken zullen de Nederlandse atleten zich een voor een presenteren op de Facebookpagina ‘Dutch Team Trail World Championships IAU’

Naast de individuele klassementen wordt ook een landenklassement opgemaakt tijdens dit WK. De 3 best geklasseerden (heren/dames) per land wegen hiervoor mee.

Onze Nederlandse ploeg zal begeleid worden door de reeds genoemde Laurens Groenendijk (coördinator/begeleider), Alke Staal (begeleider en tevens de man achter het NK Skyrunning), Bart van Driel (begeleider) en Monique Derksen (begeleider/fysiotherapeut). Voor Laurens is het alweer zijn 3e WK en voor Alke en Bart wordt dit hun 2e WK. Voor Monique is het WK Trail volledig nieuw.

De start van het IAU WK Trail staat gepland voor zaterdagochtend 29 oktober 5.00 Wie er naast onze Nederlandse atleten precies aan de start staan is nog niet geheel duidelijk. Een sterk deelnemersveld, dat is zeker, maar wie precies dat volgt nog. De week voor de wedstrijd zal daar meer duidelijk over ontstaan en zal op de website van Mudsweattrails nog een voorbeschouwing volgen.

De Facebook-pagina van diezelfde Mudsweattrails is ook de plaats waar gedurende de wedstrijddag de race-updates geplaatst zullen worden. Door de combinatie van live-tracking, begeleiders ter plaatse en ‘de man achter de knoppen’ in NL zal een zo compleet mogelijk beeld van de race gegeven worden.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 20