Voorpagina Ultralopen als wedstrijdsport

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

feed-image RSS feed

Ultralopen als wedstrijdsport
Nationaal Kampioenschap 24 uur in Deventer op 23-24 September Afdrukken E-mailadres
Nationale selectie
Geschreven door Henri Thunnissen   
vrijdag 28 juli 2017 22:18

In 1995 werd in Apeldoorn het eerste Nederlands Kampioenschap 24 uur gehouden met Wim Bart Knol als Nederlands Kampioen. In 2012/2013 nam de Atletiekunie het besluit om het Nederlands Kampioenschap 24 uur te schrappen. Wilma Dierx en Jeroen Renes waren in Steenbergen in 2013 de laatste Nederlandse Kampioenen.

Na een constructief overleg met de Atletiekunie kregen we als Ultraplatform van de Atletiekunie toestemming om naar Duits voorbeeld een officieus kampioenschap te organiseren, onder de naam Nationaal Kampioenschap 24 uur. In de jaren 2014-2016 werd dit Nationaal Kampioenschap in Steenbergen gehouden met in 2014 Andy Roodenburg (230,177 km) en Jannet Lange (190,130 km) als Kampioenen, in 2015 Arjan van Binsbergen (208,433 km) en Jannet Lange (197,202 km) en in 2016 Wim Douw (215,188 km).

Omdat er in Steenbergen dit jaar geen 24 uur werd georganiseerd leek het er even op dat er ook geen Nationaal Kampioenschap zou komen in 2017. Maar Ed van Beek nam het initiatief om met MarathonPlus een 24 uur te organiseren in Deventer op 23-24 september. In goed overleg met Ed is het Nationaal Kampioenschap 24 uur aan de 24 uur van Deventer gekoppeld. Naast 24 uur kan er ook 6 en 12 uur worden gelopen. Het parcours van 1307 meter lang gaat over een wielerbaan en is  verkeersvrij. Het is een ideaal parcours over mooi vlak asfalt met brede paden zonder scherpe bochten. Het leent zich voor uitstekende prestaties.

Het Nationaal Kampioenschap 24 uur heeft in grote lijnen dezelfde regels als voorheen bij het Nederlands Kampioenschap. Er zijn wat verschillen. Om mee te mogen doen aan het Nationaal Kampioenschap 24 uur hoeven deelnemers geen wedstrijdlicentie van de Atletiekunie te hebben, de enige eis is dat ze de Nederlandse nationaliteit hebben. Om het kampioenschap door te laten gaan moeten er minimaal 3 mannen en/of 3 vrouwen starten. Om voor een medaille in aanmerking te komen is er een minimum afstand van mannen 180 km, vrouwen 160 km vereist.

Henri Thunnissen zal namens Ultraplatform bij het Nationaal Kampioenschap 24 uur aanwezig zijn om de organisatie te ondersteunen.  Wij hopen als Ultraplatform op een goede wedstrijd met veel deelnemers. Inschrijven voor de wedstrijd kan via de website: https://inschrijven.nl/formulier?id=2017092319385&tl=nl Deelnemers hoeven zich niet apart voor het Nationaal Kampioenschap 24 uur aan te melden.

 
Tijd voor de lijstjes! Hors catégorie (2015) Afdrukken E-mailadres
Ontwikkeling wedstrijdsport
Geschreven door Ton Peters   
zaterdag 23 januari 2016 17:26

Hoewel de titel anders suggereert, wordt hier geen lijstje gepresenteerd, maar slechts een terugblik op onderling onvergelijkbare prestaties.

Eerst aandacht voor wedstrijden die (grotendeels) op de weg gelopen worden.

Het was weer een Texel-jaar. De 120 km ging van start met twee lopers met een sub-7-uurtijd op een 100 km op hun naam. Een van hen, de Schot Paul Giblin, won de wedstrijd in 9:24:15; net boven het wedstrijdrecord. De andere, Daniel Oralek (CZE) werd tweede op ruim een half uur achterstand. Daar weer 40 minuten achter liep Christiaan van Meurs, als beste Nederlander, naar een derde plek.

Kort achter Christiaan liep Léonie van den Haak naar de winst bij de vrouwen in 10:47:00; wel een nieuw wedstrijdrecord. Op zeven minuten volgde Mildred Haans, en het vrouwenpodium werd gecompleteerd door Jannet Lange op twee uur achter Léonie.

Aan de kop van de zestig km werd fel gevochten, maar de winst ging uiteindelijk naar een loper die zich pas laat in het gevecht mengde: Iwan Kamminga in 3:59:29. Eén minuut later volgde Pascal van Norden, en na nog eens een halve minuut finishte Huub van Noorden als derde.

Bij de vrouwen ging de winst naar Irene Kinnegim in 4:42:14. Anders dan bij de mannen, moest er 20 minuten gewacht worden op nummer twee, Marjan Oostinga. Na nog eens 10 minuten kwam Arenda Scherpenkate als derde over de streep.

Naast Texel slechts twee andere wegwedstrijden, anders dan 50 of 100 km, waarin snel gelopen werd. Maar alleen door de winnaar, de Belg Wouter Decock.

Hij won in Gilze de 62,5 km in 4:22; een verbetering van het wedstrijdrecord.

In het Rondje Voorne -ca. 60 km en met 10 km strand erin- liep hij 4:15. Maar als serieuze wedstrijd komen beide niet van de grond. In Gilze lieten de nummer twee, en de eerste Nederlander, Jan Muller als nummer drie, een gat van 23 minuten vallen. Op Voorne moest er zelfs 50 minuten gewacht worden op nummer twee, en winnares bij de vrouwen, Leonie Ton. Bovendien waren er slechts 10 respectievelijk 11 finishers.

Ik blijf me erover verbazen dat iedere 6-uurswedstrijd wel meer deelnemers weet te trekken.

De nieuwe 3 Bruggen Ultra in Kampen over 65 km had al een betere start met 33 finishers. Winnaar werd Christian Bakker in 5:04.

Leverden de Nederlanders nog goede prestaties in het buitenland? Niet in de Spartathlon, die gewonnen werd door Florian Reus (GER) en Katalin Nacy (USA). Wel in de Hongaarse Ultrabalaton: een rondje van 220,9 km. Jan Albert Lantink won in een snelle 18:37:06. Bij de vrouwen werd Léonie van den Haak derde in 22:34:27.

Jan Albert schreef ook nog in 5:14 de 75 km lange Müritzlauf op zijn naam.

Dan de wedstrijden op het onverharde.

Het uur van de waarheid viel dit jaar op 30 mei: het WK trail te Annecy (FRA), over een parcours van 85 km en ruim 5000 m D+. Beste Nederlander was Huub van Noorden op een 22e plaats, op een kleine vijf kwartier achter de winnaar, Sylvain Court (FRA), die 8:15 uur nodig had. Verder eindigden Pascal van Norden en Tim Pleijte nog in de bovenste helft van het klassement.

De Nederlandse vrouwen acteerden op een lager niveau. Zelfs de beste Nederlandse, Susan van Duyl, eindigend op een 49e plaats, haalde maar een percentielscore van 39. Ze zat ruim drie uur achter winnares Nathalie Mauclair (FRA), die 25e overall werd in 9:31.

Dan was er ook nog het EK Skyrunning Ultra in Val d'Isère (FRA). Winnaar was Luis Alberto Hernando (ESP) in 7:43, en beste Nederlander weer Huub van Noorden: 14e in 8:56. Na wereldkampioene Emelie Forsberg (SWE) in 9:17 (19e overall), werd de Spaanse Nederlandse Ragna Debats 7e vrouw in 11:10.

Huub van Noorden had al in de openingswedstrijd van de Sky Ultra World Series, de sterk bezette Transvulcania op La Palma, zijn progressie getoond met een 13e plaats in 8:15. Winnaar was ook daar Louis Alberto Hernando in 6:53.

Dan wordt het lastig: er zijn te veel trails om aan alle aandacht te schenken, en een eenduidig criterium om prestaties te rangschikken is er ook niet. Dus een persoonlijke selectie van prestaties in wedstrijden vanaf 50 km en met een “redelijke” deelname.

Tim Pleijte won de 50 km lange Trail de la Lesse (BEL) in 4:35, met 35 minuten voorsprong. Teken van overmacht, of was de concurrentie zo zwak? Aan de andere kant werd Thomas Dunckerbeck in de 75 km van de Trail des Fantomes (BEL) gedeeld eerste. Maar is een gezamenlijke finish een bewijs van kwaliteit? Zo valt bij elke vermelding wel een kanttekening te plaatsen.

Huub van Noorden won met overmacht drie trails in Belgie, en alle drie in een hoog tempo: Trail des Crêtes de Spa (55 km), de Bear Trail (57 km) en de 53 km van de Trail des Fantomes.

Pascal van Norden won drie trails in Nederland: de 60 km van Limburgs Zwaarste, de Veluwezoomtrail (55 km) en de Vuurtoren Trail op Ameland over 60 km (zes minuten vóór Tim Pleijte). In de Salland Trail won Tim wel de 50 km in een snelle 3:22 en Jeroen Vink was de beste over de 75 km. Patrick Francken won de -nieuwe- Vaalserbergtrail over 53 km.

Nederlands langste trail, de “echte” Limburgs Zwaarste van 100 km, werd gewonnen in een tijd onder de tien uur; maar wel door een Belg: Philippe Panza.

Winnaars bij de vrouwen, die ook nog een top-tien-plaats overall (ne) behaalden, waren Leonie Ton in de 53 km van de Trail des Fantomes (6e) en Petra Bilthof in de Vaalserbergtrail (8e). Verder won Arenda Scherpenkate in de Piesbergtrail (GER) (4e) en Mariska Kramer in Savannah (USA) in de Rails to Trails (2e). De relatief beste prestatie kwam van Irene Kinnegim. Behalve winst in de Bear Trail (7e) en in Limburgs Zwaarste 80 km (2e), won ze niet alleen de 100 mijl lange White Rose Ultra (UK) in 18:30, maar bleef ze ook alle mannen voor.

 
Verslagje WK 24 uur Belfast Afdrukken E-mailadres
Nationale selectie
Geschreven door Henri Thunnissen   
vrijdag 28 juli 2017 22:16

Internationaal was Belfast het sterkst bezette WK 24 uur ooit. Vooral het deelnemersveld bij de vrouwen was ijzersterk. Er werd gelopen over een snel parcours van 1653 meter door het Victoria Park in het Noord-Ierse Belfast. De omstandigheden waren op zich niet slecht, maar wisselden wel heel sterk en daar hadden de nodige deelnemers het moeilijk mee. Het was een goed kampioenschap, maar er waren helaas grote problemen met de tijdwaarneming, rondentelling. Na 3 weken is er nog steeds geen definitieve uitslag bekend. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan die definitieve uitslag. We moeten het dus nog doen met de officieuze uitslag. Er werd bij de vrouwen een wereldrecord gelopen door de Poolse Patrycja Bereznowska. In totaal 22 vrouwen liepen een afstand van boven de 220 km, de Internationale limiet. Bij de mannen was de wedstrijd tot op het allerlaatst spannend. De Japanner Yoshihiko Ishikawa bleef de Zweed Johan Steene net voor met zijn afstand van 267,556 km. De nummer 4 finishte maar 3 km achter de winnaar. 29 mannen bleven boven de Internationale limiet van 240 km. Een 24 uur van ongekend niveau.

De Nederlandse afvaardiging kon niet mee met dat niveau maar er werden wel een aantal sterke prestatie neergezet. Peter van Wijngaarden had in de periode voor het WK last van zijn hamstring, maar besloot toch te starten op een recordschema van 250 km. In de wedstrijd kreeg hij al snel last van zijn hamstring maar zette stug door. In het verloop van de 24 uur moest hij het recordschema loslaten. Hij leverde met een afstand van 235,243 km zijn 2e prestatie ooit. Nitish Zuidema overtrof zichzelf met zijn PR van 213,638 km. Een knappe prestatie van Nitish na een voor hem moeilijke periode. Endymion Kasanardjo nam revanche voor het EK 24 uur in Albi. Hij leek lang op weg naar een afstand van ruim boven zijn PR. Dat haalde hij niet, maar zijn afstand van 201,837 km was verdienstelijk. Het Nederlandse mannenteam eindigde hierdoor met een afstand van 650,718 km op de 15e plaats. De andere Nederlandse mannen haalden om verschillende redenen hun gebruikelijke niveau niet.

Wilma Dierx lag halverwege nog 3e bij de Nederlandse vrouwen op een schema richting de > 200 km. Ze kreeg het in de tweede helft moeilijk, maar door een goed laatste deel kwam ze nog dicht in de buurt van de 200 km met haar 197,194 km. Weer een goede prestatie van deze ervaren loopster. Iris Vromans liep gezien de problemen in haar voorbereiding een verdienstelijke 24 uur met een afstand van 178,254 km. Linda Voets liep lang op een schema richting 220 km, maar kreeg het in de tweede helft heel zwaar. Twee lange rustpauzes en veel wandelen leidden tot een afstand van 168,343 km. Het Nederlandse vrouwenteam kwam tot een afstand van 543,791 km waarmee het team 17e werd. Het team kwam daarmee in afstand net iets verder dan het team van bij het WK 24 uur 2005 in Wörschach dat tot een afstand van 542,756 km kwam (Janneke Cazemier 194,697 km, Ria Buiten 179,142 km en Ineke Scheffer 168,917 km km). Janneke, Ria en Ineke werden daar in 2005 nog 6e mee.

Mannen (159 deelnemers)

1. Yoshihiko Ishikawa 267,566 km

33. Peter van Wijngaarden 235,243 km 
66. Nitish Zuidema 213,638 km 
87. Endymion Kasanardo 201,837 km

15. Mannenteam 650,718 km (28 teams geklasseerd)
119. Eduard Egelie 178,246 km 
121. Mo Idrissi 177,657 km 
142. Arjan van den Berg 151,150 km 
146. Rinus van der Wal 145,376 km (uitgevallen) 

Vrouwen (131 deelnemers)

1. Patrycja Bereznowska 258,339 km (Wereldrecord)
50. Wilma Dierx 197,194 km 
74. Iris Vromans 178,254 km 
83. Linda Voets 168,343 km

17. Vrouwenteam 543,791 km (24 teams geklasseerd)

De begeleiding bestond uit Lennart Berkman (coördinator), Jan Pieter en Karin de Vries, Bert Wildervanck, Marco Groot en Tobias Lundgren.

Het volgende WK 24 uur is in juli 2019 in het Oostenrijkse Irdning. Voor het komend WK worden de kwalificatie-eisen iets aangescherpt omdat het niveau op de 24 uur sinds 2008 sterk gestegen is. De inzet zal nog steeds zijn om lopers en loopsters kansen te bieden en met teams naar een WK 24 uur te gaan. Ruim voor de 24 uur van Deventer zal er meer informatie volgen.

 

 
Tijd voor de lijstjes! 100 km (2015) Afdrukken E-mailadres
Ontwikkeling wedstrijdsport
Geschreven door Henri Thunnissen   
zaterdag 16 januari 2016 10:28

Voor de 100 km was 2015 een bijzonder jaar met het Wereldkampioenschap 100 km in eigen land. De Nederlandse ploeg bestond uit Dave Boone, Wilma Dierx, Luc Krotwaar, Pieter Mans, Huub van Noorden en Pascal van Norden. Pascal van Norden debuteerde op de 100 km met een sterke 6.58.07 waarmee hij 22e werd bij het WK. Een tijd binnen de 7 uur bij een WK werd door een Nederlander in het verleden alleen gelopen door Bruno Joppen (1987 en 1989) en Gerrit van Rotterdam (1995). Iwan Kamminga debuteerde in Winschoten met een 100 km van 7.27.11 en bleef daarmee Pieter Mans (7.30.53) net voor. Norbert Groot bleef bij zijn debuut op de 100 km met 7.59.24 binnen de 8 uur. Het WK werd gewonnen door Jonas Buud in een tijd van 6.22.44, wat tevens de beste tijd was op de 100 km in 2015. Pascal van Norden staat 37e op de Wereldranglijst 100 km van 2015.

Bij de vrouwen maakten Arenda Scherpenkate en Lydia Doornbos er in Winschoten een spannende strijd van. Arenda bleef Lydia net voor, 8.57.58 om 8.58.19. Leonie Ton die net als Arenda op de 100 km debuteerde, werd derde bij het Nederlands Kampioenschap met haar 9.11.32. Wilma Dierx (9.17.51 in Winschoten) en Linda Voets (9.16.55 in Amsterdam) liepen ook binnen de 9.30 uur. Het WK bij de vrouwen werd gewonnen door Camille Herron in 7.08.35, wat tevens de beste tijd was op de 100 km in 2015. Arenda Scherpenkate staat 84e op de Wereldranglijst 100 km van 2015.

Er waren in Nederland een drietal 100 km wedstrijden, in Amsterdam, Deventer en Winschoten. De 100 km in Deventer werd in 2015 voor de tiende en laatste keer georganiseerd.

 

Mannen < 9.30

1. 6.58.07 Pascal van Norden (Winschoten)

2. 7.27.11 Iwan Kamminga (Winschoten)

3. 7.30.53 Pieter Mans (Winschoten)

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 10