Voorpagina Columns over ultralopen Columns over ultralopen

Regionale activiteiten

forum.ultraplatform.nl

Zoeken

feed-image RSS feed

Columns over ultralopen


Tussen marteling en euforie Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Pepijn Vloemans   
donderdag 02 juni 2011 10:32

GroeneDe ultraloper hoort nergens bij.

 

Een vijfde van de Nederlandse bevolking loopt hard, van neongekleurde zondagsjoggers tot ijdele marathonlopers. De moderne mens is gemaakt voor duurlopen. Over afzien in alle gradaties.

 

Door Pepijn Vloemans

De Groene Amsterdammer  21, 25 mei 2011

 

 

‘LOOP RUSTIG’, vertrouwde de ervaren rot me toe, toen ik zei dat het mijn eerste ultraloop was,‘dan loop je ’m uit.’ Het was een broeierig warme ochtend in juli en ik stond aan de start van eenwedstrijd die 63 kilometer rond Amsterdam voerde. Waarom stond ik hier?

Vijf jaar eerder begaf ik me op winter avonden.met een groep roeiers onder leiding van een ex-marinier in het aardedonkere Amsterdamse.Bos. We drukten en trokken ons op, we droegen en sleepten elkaar: daartussenin renden we als.bezetenen. Soms zagen we een van de verlichte hockeyvelden liggen en hoorden we het verre en.beschaafde tikken van hockeysticks; dan liepen we langs gure parkeerplaatsen waar verdachte auto’s oplichtten; altijd keerden we terug naar het duistere bos dat ons gulzig opslokte. We renden heuvels op en af, door mul zand, over gras en grind, we sprintten en sjokten, maar nooit deden we hetzelfde en nooit zagen we de grond onder onze voeten. Na afloop aten we bananen en ontbijtkoek in de dampende doucheruimtes van de roeibaan waar het smeltwater van onze bevroren haren zich met zweet vermengde. Ik denk dat er toen sprake was van geluk, of van iets dat daarop lijkt. Geluk in ieder geval dat gelijk op loopt met lijden. Ultralopen is ultiem pijn lijden.

Lees meer...
 
De moeilijkste paden bieden het mooiste zicht Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Gino Casier   
dinsdag 08 februari 2011 10:05

Op toevallige momenten, op feestjes ter ere van of op bewuste ontmoetingen groeten we elkaar graag met een “Hoe gaat het?”. We kennen allemaal de stelling dat domme vragen niet bestaan, alleen domme antwoorden bestaan. Dus antwoorden met “slecht” op de vraag “Hoe gaat het?” is “not done”. Neen, in 99% van de gevallen antwoorden de mensen gewoon met “goed”, om het dan drie zinnen verder in een op gang gekomen gesprek te hebben over de stress die ze hebben op het werk, over de kinderen die het bloed van onder hun nagels halen, over de overtollige kilo’s die alsmaar meer op hun gemoed gaat wegen en zo veel meer menselijk leed. Maar voor de rest gaat alles goed, dank u.

Lees meer...
 
Gestrikt! Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Mark de Boer   
zondag 19 december 2010 23:24

voorkant_Gestrikt_-_webformaatErgens in 2008 verscheen op de hardloopwebsite Losse Veter geregeld commentaar van Erwin van Diemen op allerlei artikelen. Al snel bleek dat veel mensen geen raad wisten met zijn soms eigenwijze commentaar op het artikel en de reacties.

Blijkbaar zag de redactie van die website wel wat in het geschrijf van Erwin en boden ze hem een column aan op de website.

En zo gebeurde het dat Erwin van Diemen een podium kreeg. Twee podia op een gegeven moment want in september 2009 wist hij ook nog de derde plek te bereiken op het NK 100 kilometer.

Maar op deze plek beperken we ons tot het eerste podium, dat van Losse Veter.

De grote doorbraak op Losse Veter was wel zijn verhaal over samenklittende webloggers, van die mensen die stukje schrijven over hun loopavonturen met medebloggers en deze rijkelijk behangen met foto's van deze feestjes.

Lees meer...
 
Broekventje wordt ultraloper Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Gino Casier   
dinsdag 30 november 2010 10:42

fietske

Broekventje keek uit naar de komst van zijn grote idool in de kermiskoers van zijn Breininghe-Dorp. Hij kreeg een handtekening van Roger de Vlaeminck en het DAF-petje zou hij koesteren tot aan het einde van z’n dagen.

De zomermaanden bracht hij meestal alleen door of al ruziemakend met z’n zussen. Tijdens de eerste 3 weken van juli pendelde hij tussen de koer en de living. Meermaals vervloekte hij het testbeeld op TV dat aankondigde dat de rechtstreekse uitzending een kwartier tot een half uur uitgesteld was. Hij vervloekte de coureurs die te leeg waren dat ze gaapten. Later als hij prof was zou hij z’n trappers kapot stampen en het testbeeld de ether uitfietsen, l’Alpe d’Huez op vliegen en op de top de gele trui pakken om die niet meer af te staan tot in Parijs.

Op z’n vijftiende kreeg hij z’n eerste tweedehands blauw koersfietsje. Op vrije dagen trok hij er op uit en beukte tegen z’n pa op en tegen de wind in tot hij zwart zag voor z’n ogen.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 8